Brastvo

124

личку бискупију. Али, Срби су, још и за владе наследника св. Стевана, остали главни фактор у Банату, особито у другој половини ХИ века, за време борбе између Византије и Угарске. Тек пред крај владе Беле Ш (1173— 1196) пошло је Мађарима за руком да у Банату спроведу жупанијску организацију, где је дотле стара српска племенска органиација била у пуној снази, · Бела Ш, а још више Бела ТУ ку, с планом спроводе мађарску и куманску колоУ у Банату, док Румуни, опет, спуштајући се из на У ХИ в. у источни, брдовити део Баната, почињу и с тедс траце да загрожавају српском елементу.

55 "Обнова српског елемента у Банату. ува“ _ После боја на Косову 1389, српски елеменат почиње испред Турака да узмиче. на север. Прве српске колонисте ц-~спустиде су сеу Банат пред крај ХТУ века под вођством "аимитгрија, сина краља Вукашина. Али, тек под деспотима Стефаном Лазаревићем и Бурђем Бранковићем, почиње Банат да се систематски насељава Србима. Српски деспоти као васали угарских краљева држали су највећи део торонталске жупаније са тврђавама Бечеј и Бечкерек, имајући, уз то, данашње вароши Вел. Кикинду, Врањево и Башахид. Деспот Ђурађ имао је у тамишкој жупанији Вршац, у крашовској жупанији тврђаве Ерд-Шомљо, Вају, Драгољево и др. Доцније, деспот Ђурађ добио је од угарског краља Алберта град Вилагош са 110 села. На тим пространим територијама насељавали су деспоти Србе као добру радну снагу а јан бољи ратнички елеменат.

Краљ Матија (14458—1490) насељавао је Србе по Ба-нату још са боље промишљеним планом, желећи добити у њима сигурне војнике за одбрану јужне границе од 1|урака. За његове владе, спуштају се у Банат браћа Јакшићи који су, поред велике домене у Нађлаку (Чанадска жупанија), имали још и огромне поседе у арадској и тамишкој жупанији и у Ердељу.

Поред Јакшића знаменита српска властала у Банату беху, у ХУ и ХУГ веку, Милош Белмужевић, Димитрије Овчаревић, Радич Божић и доцније Петар Петровић, рођак угарскога краља Јована Запоље, и познати граф тамишки и бан лугошки. Из Баната почео је, после битке на Мохачу (1526), своју муњевиту акцију т. 3. цар Јован, о чију су се помоћ отимали угарски краљ Јован Запоља и Хапзбурговац Фердинанд 1. У то доба Срби су први и скоро искључиви етнички елеменат у равном Банату. Одбрана јужне угарске границе почива на њиховим плећима, због | чега су им краљеви Матија и Владислав И подарили зна- 3 мените привилегије. Мађарски елемент, пак, из страха од | Турака повлачи се према северу, тако да се Срби, од поч.

ХУГ века, у већим масама почињу да спуштају их Бачку. | Ј 4 у