Brastvo

128 | 3 34

чаје. Они би били пореклом из источне Србије, а по својим традицијама дошли би они већ 1393 у Липову, Рекаш, Лугош и Карансебеш. Крашовани били су православни све до ХУПШ в. када су примили римокатоличку веру. 1". 1651 подвргнути беху они јурисдикцији католичког бискупа у Београду. Благодарећи римокатоличкој вери, успели су они да се одрже у румунској средини. Споменућемо да у ТамишЈек ашу има око 1000 Шокаца (С рба католика).

3. Бугари. Бугарске колоније у Банату познога су по. рекла. Датирају од 1737. У торонталској жупанији највише их је у селу Бешенову, а у тамишкој у местима Винга, Темишвару, Денти и др. Свега их је неколико хиљада.

4. Словаци пи Чеси. Још су позније чешко-словачке колоније које датирају из прве половине ХЈХ века. Највише станују у молдавском срезу крашовске жупаније и баве се о земљорадњи. ,

2. Ишалијани, Французи и Шпањолци. Када су Аустријанци добили Банат, почели су, поред Немаца, да насељују у Банату нешто Италијана и Шпањолаца (око Бечкерака). За владе Марије Терезије почеше се пуштати и Французи. Сви они, током времена, нонемчише се под утицајем римокатоличке цркве.

Немци. У периоду турском није било ни једног Немца у Банату. Први аустријски гувернер Баната, граф Мерси, почео је с планом насељавати Немце у околини » (Рнинтнара; 55 северу данашње торонталске жупаније, око Беле Цркве. Како је држава, особито за владе Марије Терезије и Јосифа И, немачким колонистима ишла у свему на руку, били су Немци, већ пред крај ХУШ века, знатан етнички елеменат у Банату. Истина, Срби у Банату остају још увек знатан политички фактор, али током ХЈХ века а у Банату све се више економно снаже.

· Мађари. Мађаре је угарска влада почела да насељава тек од 1779 када је Банат, са изузетком Војне. Границе и Кикиндског Дистрикта, био инкорпориран Угарској. Али, систематску колонизацију у Банату почиње „угарска“. влада да изводи тек од поравнања 1867, када је добила потпуно одрешене руке према народностима у Угарској.

8. Румуни. Румуни тврде да су они потомци старих римских колониста у Дацији, те су, према томе, најстарији етнички елеменат у Банату. Наука је мање више насигурно _утврдила да су Румуни народ који је постао на Балк. Полуострву. Негде у ХЕ веку почели су они са Балкана да, прелазе у Влашку, а одатле, у ХИ веку, у Ердељ. Из Ердеља спуштају се они, половином ХШ века, у источни, брдовити део Баната, данашњу Крашовско-северинску жупанију, потискујући оданде српски елеменат. Али, српски елемент доста је био јак јоши у ХУ и ХУГ веку у Ердељу, у Крашовско-северинској жупанији. Из неких Аустрије ких и ТАН