Bratstvo

__ 1[03-—

давају женом садашњицег Заиста их има седам, и то су де-

мони: »слободне љубави« — политичке агитације — обожавање природних наука — »повратка природи« — законите безбрачности — економског материјализма -- и естетског декадентизма. Сви ти демони "могу да заваравају и муче, но заправо задовољити не могу, и то још мање женску душу него мушку, Право задовољење може дати само једина истина, која не може бити истина од данас до сутра, јер је она од вечности.

— Но ради се о томе, да наша унутрашња способност за примање те вечне истине постане јача и свежија од разних временитих начина изражаја и: деловање те истине. Тражити и чекати нешто савршено ново и никад нечувено, била би детињска илузија. Реч истине, једина њена реч је већ изречена, и друге нећемо чути, јер је нема и не може бити. Она није застарела, но се наш начин разумевања за њу преживео. Увек је могуће стећи и остварити нов начин за њено разумевање и нов начин за њено 5 а данас. том 1 же од нас наше потребе.

Да то тражи време и потребе, и да ће се тои испунити, томе је сигуран знак збрка, која је овладала женском душом. Решење женског питања, као и решење свих осталих озбиљ= них питања лежи у наново оживелом, А. смислом и разумом испуњеном Хришћанству. 7.

Жене су прве пожуриле пред васкрслог Христа. А смисао данашњег женског покрета треба да је у томе, да се ослободе од седам демонских сила, те да се спреме за нове носитељке светог мира, пред будући васкрс целог Хришћанства.

(»пови Пут«) В. Соловјев. _ Драгојла.

У једној породици било пет браће, Имали само _једну сестру а њу су звали Драгојла. Једном пође она у шетњу и на раскршћу угледа слепу старицу, проси милостињу. Била је усамљена, помоћи ни откуда а желела је, да пређе преко улице. Драгојла прихвати за руку слепу старицу и пажљиво преведе преко улице, на другу страну. Бака топло заблагодари милој и доброј девојчици, па пипајући штапом

калдрму продужи даље пут.

Није прошла ни сто корака а пред Драгојлом се указа већ нова опасност, По шинама трамвајским корача један дечко а за њим се све више примичу, су-