Bratstvo

-_ 150 —

највећег савременог мисионара- Хришћанства. Престао је да. „трепери у проповедничком ритму његов нежни, мелодични глас. Угасиле су се две свеће, да се никад не запале. ___Нећете више никада видети ни чути ретког проповедника. неће га чути његова Русија, одакле је прогнан, неће га видети ни чути наше планине, кршеви, долине и наше море, његова. друга Отаџбина.

Скрштених руку почива на · паришком гробљу најновији мученик, мисионар и велики проповедник. Место земаљских. одличја, његове трошне груди ресе врлине: Вера, Љубав и Нада. __Његова смрт прекинула је за извесно време једно велико,. грандиозно дело, дело духовног обнављања нашег народа. Провиђење нам га је послало кад нам је најпотребнији био,. смрт нам га. је отела, кад је његов глас најмоћнији био.

Пример овог великог подвижника, који нам је указао на Јеванђеље као једини и: прави извор живе воде, која оживљава и која даје човеку снагу, да може савладати све препреке у животу, треба да увек следимо.

»Потребно је више топлоте за живот, топлоте љубави према људима«.

Григориј Петров поклонио нам је. сву свежину своје МИсли, сву топлину своје љубави, поклонио нам је сву нежност“ своје велике, племените хришћанске душе, поклонио нам је све“ што је имао и што је могао дати. Оставио је себи само скрштене, беле, праведничке руке.

Подај, Господе, вечан покој рабу Твоме Григорију. Вечан.

му помен. Мирко Максимовић.

(66529)

(еде власи.

Осећам, да имам у себи душевне силе за разумевање истине, — моћи за поштовање свега, шго је добро и неоспорно лепо. Али сам тако исто. свестан, да за све, што знам о људима и свегу, имам да благодарим само патњама и дугогодишњем И скуству. Искуство ме научило, да у смрти нема ничега одвратног и страшног, да је људска душа, овде на земљи, као изгнаница а њене жеље само један. облик успомена.

Оно ми је казало за све, што је видљиво и стварно — да су то само зидови једне тешке и грубе“