Bratstvo

= [52

тамнице а бесконачност и божанственост у истини су само две половине од онога, што слаби људски језик назива немогућност! Ах! Та искуство је мој највећи учитељ и путовођа кроз земаљску обитељ, ту чемерну долину плача!!

(Само су ме патње могле научити, да у оне познате четири речи Молитве Господње — „нека буде воља Твоја“ — има више знања и мудрости, него у свима филозофским творевинама, почевши од старих Аристотела и Сократа па до најновијих мудраца.

И данас, кад ми какав здрав младић, који је тек дошао на снагу, пргав и пун бујности, почне говорити о „људским принципима“, о „светским теоријама“ — ја га само прекидам овим речима:

— Пријатељу драги! То што си прочитао из књига и чуо на Универзитету још ти не даје права, да самовласно господариш у области идеја. Причекај док добијеш и диплому живота, имај стрпљења, сачекај, да и од Провиђења добијеш познате, последње поклоне, што ми, немоћни људи називамо седим власима! =.

игара Петров. (е5а9

Љубав и доброчинство,

- Разумној души урођено је осећање добра. Душа чезне да буде задовољна и блажена, душа осећа болну одвратност према злу. Вољу као силу разумне душе покрећу на делатност, у · смеру добра, племенити осећаји и тежња, да се изглади свака повреда: моралног закона, да се очува хармонија у природи, да не потамни светлост вечне правде. У питању, како да се оснује и оснажи лична и друштвена срећа, та тежња има пресудан значај јер се по њој мери вредност живота. У колико је човекова душа ближе Богу, у колико је јаче прожета благодатним даром Христове еванђељске науке, у колико је човек више обогатио свој дух позитивним знањем, у толико ће одлуке његове воље бити више сагласне са принципом добра, у толико ће се" више ДОДА на лествици моралног савршенства. Човек је саздан по'»образу и подобију« Божјем, те је и његова душевна сила, воља, одсев свете воље Божије. Бог је љубав (1. Јов. !/У=8.) и извор љубави у свим сазданим разум-