Bratstvo

== 105) ==

Истога дана, а то је био 28. јануар 1881. у вече у 8 сати 38 минута испустио је Достојевски свој племенити дух. Сво петроградско друштво од високе дворске аристокрације до малога рускога човјека окупило се као једна јака и честита породица на спроводу- свога брата Достојевскога, поведено његовим великим духом. Јер пут, кога је Достојевски показао своме народу, пут је правде и истине. Љубав и штовање према својој народној традицији и хисторији, чврсто придржавање Христове науке у заједници св. православне цркве, која једина само може бити права мајка своме народу, то су биљези, који пок 8 пут великога духа Достојевскога. Др. Никола Медаковић.

66290)

Духовна ризница. "(Изреке о милосрђу). — Не одбијај невољног него удели све брату свом. Учење 12 апостола. = Не премишљај код давања.. _ Варнава. = Јаки нека не презре слабог; слаби нека поштује јаког. Богати нека дели сиромаху; сиромах нека благодари Богу, што му је дао неког, који ће му помоћи у оскудици. Климент Римски. =— Хуманост и милосрђе су врлине и украси. праведника и поштовалаца Бога. Лактанције.

(61540)

Посјета Њ. В. Краља и Краљице Цркви Св, Саве у Блажују. |

Велику радост и ријетку срећу доживио је народ парохије блажујске. Њ. В. Краљ и Краљици посјетили су на Велики Петак 4,/17. априла о. г. у 65' у вече цркву и поклонили се св. плаштаници. Њ. В. распитивали су се и интересовали за постанак цркве и стање црквене општине. Угледавши у храму гробницу блаженопочившег Митрополита Добро-босанског Ђорђа Николајевића, интересовало се Његово Величанство о животу и раду овога нашег заслуженог јерарха и великог родољуба српског, о чему је Његовом Величанству у кратким потезима говорио блажујски свештеник Петар Лалић, након чега је узвишени Краљевски пар разгледавши цркву пошао одушевљено поздрављен од сакупљеног народа. При поласку рукујући се, рече Његово Величанство свештенику Петру Лалићу: »На Васкрс ћемо се видити!«

а а на арева