Bratstvo

= 147 =

звених беда, жеља, да се створи нови живот на основу свечне истине Јеванђеља. ј |

У нашу државу дошао је год 1920. Месеца октобра (15.) 1921. обратио се с молбом „Просвети“ да га прими за предавача. „Просвета“ га је примила и Петров је за врло кратко време штампао 16 књига и брошура, које су се штампале у неколико издања. Приредио је за штампу “ дела. Одржао је преко хи_љаду предавања. У прошлој години одржао је 262 предавања у 94 места, 38 тема пред 32.858 особа. Код „Просвете“ кроз 19 месеци одржао је 466 предавања У 171 месту пред 62.500 људи.

Путовања и напори сломили су снагу проповед__ника. Умро је у Паризу 19. јуна у 23 сата на клиници Алексинцког.

Смрт Григорија Петрова осетљив је губитак за «све Славене, а нарочито за нас Србе, којима је своју тоследњу снагу посветио.

__Вечан му помен.

бео | | Помен Григорију Петрову.

Првој на парастосу Григорија Петрова у сарајевској Новој Цркви. |

Далеко од своје отаџбине склопио о је своје уморне очи, "велики трудбеник Христов, велики мисионар Хришћанства, свештеник и проповедник, Григориј Петров. После велике и страшне буре дошао је у нашу отаџбину без средстава са једином вреднотом, коју је крај срца чувао — писмом свога "јединог, од небраће убијеног сина. Љубио је своју отаџбину, љубио је свој народ, радио за њега, посветио му све своје силе и доживео горку незахвалност, доживео судбину изгнаника под своје старе дане. Па ипак је овај велики човек пра- . штао. Праштао је све своје болове, прашта је и крв свога“ "јединог сина.

Григориј Петров био је заиста примеран свештеник и примеран подвижник. Прогоњен од оних, који су свој чин схва= "тили као средство да дођу до светских циљева, стрпљиво је поднео сва та прогонства, лутајући по Европи и Америци и најпосле дошао у своју отаџбину са већим знањем и искуством. У туђини је видео је велике уметничке радове, које је рели-