Bratstvo

20

Парастос просветитељима у Мостару. Српско прав. црквена општина у Мостару приредила је 1. 14. октобра парастос својим паросима. Јеромонаху Прокопију Чокорилу и Архимандриту Јоаникију Памучини. Серафим Шолаја, Јоаникије Памучина и Прокопије. Чокорило подизали су цркве, сакупљали прилоге, отварали школе, слали ђаке у Задар, растурали Српско-Далматински Магазин и народне песме. Чокорило 1857. покушава да отвори прву Богословију у Херцеговини, којој су до 1860. били учитељи Серафим Перовић и Нићифор Дучић. Чокорило је умро 1863. а Памучина 1870. Вечан им помен.

" Религиозна Друштва, Народна Хришћ. Заједница у Крагујевцу основала је своје поподборе у Крушевцу и у многим другим местима.

Прилози наших општина. Нашем друштву приложиле су ове наше црквене општине: сарајевска 1500 Дин. мостарска 300 и блажујска 200. Нека највећа хвала нашим општинама, које су овим најбоље показале да су истински помагачи нашег покрета.

Пример за углед. Протојереј г Стеван Бојовић у Ужицу послао нам је претплату за десет претплатника.

САДРЖАЈ,

Е. Николај: Стражите.

П. Јевтић: Искре у тражењу истине.

Епископ Охридски Николај: Истина се показује само чистим душама,

К. Шенбајн: Бог у Природи.

4. Спурџон: Глас Камења.

Ф. В. Ферстер: Лечење слабе воље.

Славко Калуђерчић: Из недавне прошлости. Краљева задужбина у мозаику. Иконостас цркве у Доњем Вуковском. Метеорски манастири у Тесалији.

О празницима и светитељима месеца октобра. Хроника.

Белешке.

„БРАТСТВО“ излази једанпут месечно. — Претплата годиш= ња 32—- Дин. полугодишња 16— Дин. За иностранство годишња је претплата 80— Динара. :

„братство чек конто 1394,