Bratstvo

______ 4

од љубави Христа мог!“ — ега моли да спасе и просвети душе наше. |

2. Као ослободилац робова и заштитник сиромашних, лекар болесних, покоритељу царева, побе_ диоче, великомучениче Ђорђе, моли Христа Бога, да се спасу душе наше.

3. Данас се васељена сва озарава светлошћу страдалаца, и Христова Црква, украшена цвећем, вапије ти: угодниче Христов, и заступниче усрдни, не престај молити се за слуге твоје. _

4. Раздајући земно богаство свима на земљи, мучениче мудри, трудом си својим наследио небесно_ богаство : Крстом часним си се обукао као панциром, и тиме си посрамио гњев мучитеља. Тога ради, дај божанске дарове доброчинства и исцелења онима који ти се моле у молитвама. Страдалниче Борђе, моли се Христу Богу, да дарује опроштај грехова онима, који с љубављу празнују свету успомену твоју. _

_ безо

(Основи Православља.

Речи (ов. Писма; зато дакле да излавимо ка Исусу изван окола носећи његову срамоту (Јевр. 18, 13) учиниле су некад незнаног обућарског томоћника тнглеског, великим проповедишком. На крају ХУШ. столећа хришћанство је потресла. проповед у далекој Индији, ив које су одјекнуле речи: »очекујте велике ствари од Бога, будите одважни на велика, дела, за Бога,« Шожртвовно дело овог проповедника је уродило плодом. Индија је имала год. 1925. штреко два милиона, Хришћана. .

У тренутку кад је Христос издахнуо на крету — вели један славни енглески богослов (Ф. Фарађр), ништа није бтло жалосније ина овој земљи, презреније и очајније од Христове цркве. | КОве беше (отшато од Христа, кога у гордој шрестовиши јудејској још шре неколико дана дочекашо најсвечаније и проглавсише за цара. Црква Христова је бројала једну шаку збуњених присталица. Најодвалсни ји међу њима одрекао та се пред слугама и елушкињама, с клетвом. А онај кога. је Христос волео, и он је на послетку кукавички побегао. Иза. Христе су сви остали сиромашни, неуки и незаштићени.