Bratstvo

_ = 51 — : вића, великога човјека и родољуба, просветитеља, и учитеља, књижевника и свеца, српскога народа. “

(Св. Сава је учинио много за српску цркву, државу и народ. Он је у српском народу утврдио православље, ширио просвјету, створио независну српску цркву, постао први њезин архиепископ, био први српски политичар; он је ударио темељ старој српској краљевини и дао народу добро надионално васпитање. ·

(Он је радио и на српској књижевности, Ако св не може рећи, да њиме почиње наша књижевност уопште, несумњиво је, да њиме почиње књижевност у ужем јемислу. Његова Немањина биографија чисто је књижевна, ствар, и с чашћу и по особи, коју износи, и по лицу, које је ради, и по својој вриједности представља почетак наше књижевне производње. По својаој концизности, лијепом стилу и примјетним лирским особинама, ово Савино дјело спада међу најбоље ствари наше старе књижевности.

Свети Сава није био велик само својим радом: он је био и једна морална величина, Његов живот испуњен је љубављу према истини. Он је у истини и за истину живио. Овети Сава пред чијим светитељским ликом данас стојите, постао је такав сталним развијањем и усавршавањем самога, себе. Он је добро упознао живот, јер је у њему својим духом обилно радио, зато је живот и уносио у своја дјела, а у њихов темељ полагао је своје велико племенито срце, загријано жарком љубављу према, своме народу. А све, што је од срца, то срцу иде, зато је још за живота свог имао (Сава велики број поштовалаца, Његово дјело, радосно су извршивали сви млади нарашаји, јер су свагда осјећали како их загријава, узвишена љубав великога учитеља. Овети Сва био је синтеза, свих врлина светих отаца, живи примјер и узор врлине и морала.

Мудар као Соломон, далековидан као Мојсије, устрајан као св. Атанасије, добротвор као св. Василије, говорник као св. Јован Златоусти, аскет као (Сава освећени, организатор цркве као св. Григорије неокесаријски, миротворац као св. Амбровије и богоугодник као,есв. Јован Дамаскин.

Доста је, драги ученици, само проучити његов живот и дјела, па ћете добити сигурног путевођу к врлини, јер је Сава једна од најидеалнијих личности, које је цијела наша раса до данас дала. Карактер му је свијетао, као што му је и душа чиста; и на сунцу има пјега, а на карактеру, животу и раду Савину не, зато је и постао популарна личност и предмет дуге традиције. У колико се о њему више пишу расправе, у колико се више испитују његова дјела, у толико се више проналазе. нове врлине његове, То је случај код свих правих генија човјечанства. Нема ниједнога лица из немањић-