Bratstvo

т ћ

| – — 115 —

каже му шта треба да чини. Гласу Сина Божјег, гласу вечне | истине, покорио се је Павле и учинио је сво сно што му је наређено, постао је хришћанином и највећим поборником еван= ђелеких истина. Од свију учекика Христових, апостол Павле имао је највеће поље рада и већином је проповедао незнабошцима. Са овога је и назват апостол јазиков — незнабожаца. Апостол Павле пропутовао је Азију, Грчку, Тракију, Македонију и најзад дошао у Рим, где је као грађанин римски посечен мачем за веру у распетога Христа Од њета је остало 14 посланица упућете разним црквама. Апостолеку службу вршио је 34 године. Посечен је у својој 69. години

66599

Хроника

Совјетска Русија, — Харковски совјетски листови јављају да је и поред свију полицијских мера маса народа сакупљена шред Кијево-печероком лавром. Велике масе сељака по 200 и 300 врета иду пешке у лавру. Појавили су се богомољци из Пољске, из Волиња и Гаљиције.

Раденити рудника у Порловки (донели су револуцију, (у којој се тра– жи од виших органа, совјетске (власти ла проведу ликвидаштију више богословоке школе Кијево-печерске лавре, у којој се васлитају у контрареволудионарном духу синови свештеника, ти богатих сељака.

Митрополит Петар Крутицки, наследник патријаршијског трестола налази се на маленом острвцу Хе за поларним. кругом. Како јављају вести из Рите дозвољено му је да се пресели у Тоболок.

Почетком месеца јуна одржан је конгрес безбожника, Конпрес је требао да увери совјетске власти да црквени представници _ оппочињу офанзивом. Саопштено је да је секретар у Богародску, који је забранио сакупљање прилога за цркву убијен и да (се сакупљање новаша. за. потрајвку и зидање нових цркава, врши по целој Русији и (да нарол дооровољно даје веће прилоге. Поверење трема свештенству у последњим подетнама, расте. Олика (свештеника потшуно се изменила. Са шетом енерпијом траде и сектанти ти то у петропрадској губернији чуриковци, у московакој евангелисти, који одржавају скупштине са, говорима 1 певањем. (»Руљр« 2288.)

Указ заменика, наследника патријаршијског престола и привременог Патријаршиског Синода, — Заменек патријаршијског наследника, трестола и патријаршијски Синод саслушали су реферате алминистратора, за– падно-европских православних цркава ПШреосвећенот Митрополита Евло-– гија на име заменика патријаршијског наследника, 1. од 12. септембра, 1927. год. и то број 1824. о спору митротолита Евлопија и Архијерејског Синода у Карловцима, 2. од 16. (29.) октобра. број 2228. о забрани, која се односи «на митрошоита, Евлопија и његове тристаше прессвећене ји ду– ховна лица, којима је Карловачки (Сабор забранио богослужења, са при– ложеном колијом посланице париградског Патријарха, којом се оспорава забрана и другим документима од 6. (19.) ашрила и списком заграничног овештенства, које се са њим солидарише.

Декретом Ов. Патријарха Виша Шрквена Управа заграничне цркве у априлу 1922. године била је упражњена. Тај је декрет укавом Оветог Патријарха Тихона и Више Шрквене Управе од 10. новембра 1923. год. са бројем 106. поново потврђен.

Распоредом од 9. маја о. г. бројем 104. решили смо;

1. Преосвећене, који управљају руском црквом у Западној Еврошти Митрополита, Евлопија, Атржиештископа бјелостокеког Владимира, епископе: