Bratstvo

који су прешли били у римо-католичку Цркву, вратили су се у Православље и довели са собом велики

"број других. 1923. године велики апостолски подвизи

овенчали су главу овог мисионера архијерејском митром. Њега постављају за епископа Аљаске. 1928. године он је обратио у Православље 10.000 људи, од укупног броја 22.000 Алеута, који се налазе у северној и јужној Аљаски. Обновљена Богословија дала је неколико свештеника и катихета из ових предела и на тај се начин православна мисија потпуно учврстила. А неуморни мисионар — са чтецом и четири певача Алеута као и до тада обилази саоницама са псима целу Аљаску и уједињују све нове и нове душе православној Христовој вери. Архим. Виталиј.

Хроника

Држава 6. Х. 6. — Наступа знатал прекил у раду Архијерејског Оиода, који сад решава, низ врло важних штитања. 0 свему томе дала су нам ова, саопштења:

Свети Архијерски Синод који са четири архијереја под председништвом Патријарха врши врховну црквену управу и надзор над 30 епархија ових дана ће прекинути овој рад на 3—4 седмице. и архијвреји ће се разићи у своје епархије на празнике, тако да ће се непосредно иза, Божића два архијереја врагити да поред Патријарха «врше неодложне послове до састанка, потпунога Синода. »Ва, то веме учиниће се расположења да се ивврше анстатације взтадика, викарног еплекопа у Оремоким Карловцима, далматиноког у Шибе-

| нику, рашко-тризренскога у Призрену, зворшичко-тузланоког У Тувли и злетовако-спрумичкога у Штипу. У епархијама које нису попуњене, ратшко-захумекој у Никшићу вршиће дужности администратора митротговит приоворско-триморски а. у бихаћској епископ далматински.

- »Свети Архијерејски Синод у последње време извршне Је валсне послове од великог значаја. Тако је свршено дефинитивно уређење Орпске Шравославне Епархије у Здруженим Дртавама Северне Америке и Катајде и одобрен је Црквени Устав за ту епархију. У раду јен уређење Шравославне Цркве у Подкајрштатској Русији у Чехословачкој и коначно је утврђен Црквени Устав ш за ту дрквену област која стоји шод врховеом управом Орпске Цркве. У току је ш уређење шревославне цркве п у друпим крајевима у иностранству који стоје под врховном управом Орпеке

ркве. ;

| »На дневном је реду пре свега уређење автономтих оришоких праљо-

славних црквених општина у Италији у. Трогу, Ријеци Пероју по Задру,

м уређење наше епискошије у Задру која је призната у смислу Нештун-

ских Конвенција; затим уређење српских црквених општина У Албанији,

у Скадру и његовој околини, као деловима празтко-призренске епархије и

православних општика у Средњој Ахбанији као деловима епархије охрнд-

ске; као и јерархијско уређење автономне српске црквене општине у