Bratstvo

— 148 —- |

Ђајев, види над рушевинама „новог“ века, буђења новог средњег века младих раса са свима духовним вредностима и

"одликама. „Мепз авна тојет“_ (уд равна 15) стара. | ис-

тина класичног СБеЦа. -

Претеривање у шпорту. код нас- добило је неповољну оцену војног лекарства код избора питомаца за нижу војну академију где је преразвијено тело младића штетно вагнуло по естетске линије, по хармонију развитка, као и по средиште људског здравља и телесне издржљивости: срце. Није ли ово један благовремени мементо омладини 2

Да умног и културног развитка не може бити без упоредног телесног развијања и унапређења, то нико не двоуми. То питање има сретно да реши национално и свесловенско соколство, како га је виделачки поставио наш велики Краљ.

_Али се претераности свугде па и код телесне вежбе свете,

ако се да овој превага. над развитком духа И срца.

Велики идеалиста, песник, Шилер. је рекао: (65 19. дег Сеј5ћ, дег деп Кбогрег ђаш“. Дух изграђује тело. Са преразвијеним телом, без духа и срца, и етичких сила, стварају се

"монстра, а не лепота И витост љупке _ младости, сване у

народној песми.

У вечној књизи која је | преживила све правце и надзоре људске, Ап. Павле, гледајући атлетска монстра старе, преживеле, грчко-римске цивилизације вели: „телесно обучавање мало је корисна, а побожност (обухватајући сав умно-етички живот) је корисно за свашто, имајући обећање живота садашњега, и онога који иде.“ (1. Тим. 4, 8) А на првим странама Библије велики број џинова је развратио прво људско друштво и изазвао општу казну уништење, потоп. (1. Мој. 6.) Заиста само телесна вежбања нису могла да задрже нестанак великих народа старог века без духа и унутрашње дисциплине, са лица земље, и били су приморани да предају духовно водство духовно и телесно здравим народима.

На почетку нове школске године наша омладина ваља да зна: да је дух она сила која има да изгради и расно биће, и да нашу словенску афирмацију у настајућем времену Могу и хоћу нека су ми орловска крила за високи лет. Тај лет нека је песма и химна раду. Песма је културна сила Словенства, са којом га чека светски рекорд у свем културном“ надтицању. И опћење небеских сфера као одраз вечности, јесу песма и сталан склад. Господи, благослови !

В. Јанкулов.