Bratstvo

|

све испуњавају по уставу православне прг кве, покоравају се канонским трописима и строго пазе на поредак.

Последње вести јављају о затварању мнопих цркава. У Вологди затворна је црква ов. Опаса и претворена у кино. У кинешемском округу стрељан је свештеник Војкин. У Петрограљу срушена је црква на Волковом пробљу: У граду Шују месне власти претворили су цркве у житне магазине. У Бахмуту су бољшевити затпорити праву и претор и у кино. У оловком ертују уништен је мала јр, котектив- »Џењка«. У вери претворена. је црква преп. Симеона СОтолшника у млекару.

Црква у Серпухову (Сов. Русија) претворена у житни магазин

»Раб. Павета« јавља: »Троице-Свртијевској лаври нанесен је одлучан удар. У центру Троице-Сергијевске лавре налази се црква, која је сазидана по наређењу царице Јекатарине. На гој цркви налазило се звоно, једно од највећих звона Русије. Тежина бронза и мједи била је 65.000 килограма. Дебљина МА метра. У главној књизи Троице-Сергијевоке лавре написано је:

„Цар-звоно тежи 4 хиљаде пуда и саљевено је по наређењу царице Телисавете Петровне 1748 године. Звоно су излили мајстори: Гаврило Лу кијанов, син Омиршнов и Семјон Отјепанов. Звоно је изливено у пети « 8. јануара звоно је скинуто и разбијено«.

Како саопштава »Сетоднја« из Риге (Бр. 12), на Божић биле су све цркве пуне народа. Богомољци су напунили цркве, кад се у фабрикама завршио рад. Под шритиском комунистичке партије раденици су морашт радити за време празника, јер су претили отпуштањем свима, који славе Божић. У демонстрацијама тротив шравновања учестовали су само пар тизани и званични: 1 »Безбожника«.

Румунија, — У Алба Јулији сдржан је жконрег шравославног свеш-

тенства. Конгрес сој бавио О НИаА НЕ мисионара, пензијама, платама и. · пензијама. свештеника. Овештенство захтева, учитељске приналтелоности.

_ Турска. — Рови патријарх Фотиј, рођен је 1874. год. Говођи неколико европских језика. Оредњу школу свршио је Пловдиву, а доцније је свршио теолошки и филовофски факултет у Аљини, Образовање завршио је у Јетану и и Лозани. Од 1905 до 1914 бјо је прчки епископ у Пловдиву.

дара -. пне 5:

пп та на и