Bratstvo

== 84 —

Манастир Цетињски

1 Манасшир Ивана Црнојевића

Иван Црнојевић, владар зетски, потиснут из Жабљака од султана Мехмеда П, повукао се је био најприје у Обод, 1482 тод., а затим 1484 год. на Цетиње, гдје је већ било подигнуто неколико колиба црногорских чобана (Влаха), који су имали и цркву, саграђену од сухомеђе (данашња »Влашка црква«). Са Иваном преселио се је на Цетиње и зетски епископ (митрополит) Висарион.

Иван, према завјету учињеном у Италији, подигао је на Цетињу, као задужбину, цркву и при истој и манастир на мјесту званом »Ћипур« (што грчки значи башта):). Иван је посветио своју задужбину Рођењу Богородице. У манастиру живјело је тада 25 калуђера и 40 ђака-искушеника. Издржавање цркве и манастира обезбиједио је Иван разним даровштинама, побројаним у његовој хрисовуљи. Под »Орловим кршом«, гдје је данашњи манастир, саградио је себи дворац. А да су и црква и манастир и дворац одиста били велељепни, свједоче остатци њихових рушевина.

Иван је умро 1490 г. Његов син војвода Ђурађ основао је штампарију на Ободу, једном брежуљку изнад Ријеке Црнојевића, 1493 г. (на књигама ове штампарије спомиње се Цетиње као нова престоница Иванова). То је, дакле, било исте године кад је у Русији, у Чернигову, основана прва штампарија, наиме на 43 године послије него је Јован Гутенберг изумио типографску вјештину и у својој штампарији почео са штампањем прве књиге „ВЊНа Јабпа“. Слова Ободске штампарије »рукодјелисао« је »Христу раб« јеромонах Макарије.

У Ободској штампарији изашле су ове књиге: »Октоих«, »Псалтир« и »Молитвеник«. На овај рад Ђурђа је побудило како он вели — »измаилтска полица«... »умаљење светих књига дробљењем и раздирањем од агаренских чеда...« У погледу Псалтира даје ову напомену: „Сва који хоће могу се богато наслађивашп овом књигом. Ко њу чиша. био шо цар шли владика, шли кнез, или простак,... пмаће сваку утјеху. Јер књига је ова чистоти наставник, жалости промјена, дјевојаштву чувар, Богу приближење, животу учитељ. сваком

добру покретач, а с Богом измирење... , па завршује: „Али

1) На темељу Иванове цркве 1885 г. сазидана је дворска црква.

на