Bratstvo

___(01 __

На први дан Духова Њ. Св. Патријарх осветио је Храм Св. Саве у Цељу. Цељско „певачко лруштво у част Њ. Св. Патријарха и освећења цркве приредило је леп концерат.

21 јуна осветио је манастир Св. Ђорђа у Дељадровцу Преосв. Тосподин Епископ Јосиф.

28 јула прослављен је у Београду дан св. Кнеза Владимира.

У дворави Народног универзитета говорили су В. Г. Митрополит Антоније и Е. О. Г. др. Николај Велимировић и проф. Георгијевски. ЧОва прослава св. Владимира имала је карактер културне православне манифестације.

Совјетска Русија. — Лист »Безбожник« узнемирен је јачањем религиозности међу руском омладином у Совјетској Русији. У Сталин граду у тракторном заводу налази се 709) религиозне младежи. ТУ истом граду у фабрици »Црвени октобар« налазе се религиозни кружоци.

Комсомољци у селу Баданди учествовали су при верским свечаностима. У Куровском рајону (московска област) сви су комсомољци прешли у религиозне организације. У секретара комсомољске Ћелије у дому налазе се иконе, а његова породица редовно посећује цркве. У селу Волчја Слобода (Н. Шешмински рајон) секретар комсом. ћелије узима активног учешћа у поправци цркве. У Камрском рајону (москов. област) секретар комсомољ. ћелије одбио је наређење да приреди антирелигиозно вече и отишао је демонстративно у цркву. У селу Клементјевском (Мољајски рајон) у подизању цркве учествовале су школе комунистич“ ке младежи. У пролетарском рајону Москве умрла је пионерка 10 школе. Делегација комсомољаца и пионера молила је управитељицу школе Кудјачову и управитељицу оделења Сут, да их ослободи наставе ради сахране. Оне су одобриле. На дан сахране дошло је 70 људи, на челу са секретаром комсомољске ћелије Лобановим и понели су покојницу из болнице у цркву на Калитнинковско гробље. У школи Кз Ђершинског рајона Москве ученица Шибанова, кћи бившег сопственика куће, делила је ученицама металне крстиће за време часова. У 29 школи соколничког рајона Москве на крају 1931 међу ученицима јавља се религиозни покрет и ђаци се моле пред почетак наставе. У 5-ој школи овог рајона шири се књига »Чудеса преподобног Сергија«.

Крчке. — Истакнути јавни раденици у Атини образовали су хришћанско друштво под именом »Хришћански друштвени Савез«. Циљ је друштва борба за ширење моралних и социалиих принципа на основу хришћанског учења. У ово друштво ступили су професори универзитета, касационе судије, генерали, адвокати и др.

Америка. — Атински весник »Еклисија« јавља по америчким изворима, да се 85 унијатских општина у Америци вратило у св. Православље. Васељенска патријаршија шаље специалног епископа, који ће примити ове општине. Унијатски епископ Богучевски учинио је са своје стране све, да задржи ове општине, али сво његово настојање било је безуспешно.

(0 нашој православној епархији изјавио је недавно преосвећени Епископ Г. Мардарије следеће: »Наша православна епархија у Америци данас служи као пример хармоније, реда и дисциплине свима осталим православним црквама у Америци (руској, грчкој и сиријској)«.

Бугарска. — Атеистички покрет у Бугарској, нарочито активност издавачких предузећа изазвали су мере бугарске јерархије. Митрополит Михаил упутио је посланицу народу, а тако исто предузели су извесно мере и остали епископи. Бугарски религиозни листови дају директиве свештенству у борби са безбожницима, чија је активнот много већа. »Церковен вјестник« доноси чланке »Борба с безбожницима«, »Је ли религија опиум за народ или комунизам 2«

па