Bratstvo

==. 120) ==

ћанства као сада светска духовна чињеница. То пак ново време цркве ваља сада да образује и васпита нарочито духовно женскиње које ће као и некад бити часшан храм Спасашељев, славни двор и света ризница славе Божје. И ускрслом Господу и са овим чином оствареној новој еби у духовном животу човечанства, прве су жене пошле у сусрет.

Наша релика садашњост као да оскудева у величинама и правим личностима. Али није боље ни у свету. Још стари пророк Исаија је предвидео напредак своје отаџбине у доба, када ће човек бити као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци на суху, као сен од велике стене у земљи сасушеној (32, 2). То значи: у земљи сасушеној од свих идеала, сваки такав човек претставља личност и величину која изгледа као заклон, као голема стена која ће пружати заштите од свих страсти и свих противних струја, јер свака личност стоји посред свега метежа и комешања у друштву непомично и чврсто као стена.

Искуство нас уверава да поље за стварање ових личности ми заман очекујемо од профане просвете, на политичком попришту, и у привредној утакмици. И они, који изван нас и нашег мирољубља у великом свету, грме данас страховито кроз велику јавност и тресу прашином земљином, у истини су самозване умишљене величине и мрсци, лажни пророци којих мрачне визије у заслепљеној аамообмани, носе само палеж и пустош, а не мир и напредак. А поље за рађање правих величина је по очевидној месијанској алузији Божјег пророка само црква, врело за то побожна у основи душа нашег народа, а црква наша је баш сада позвана на оволики задатак. И баш зато добија наше Ваведење тако одсудан значај.

Ван сумње је, да је главни одраз свих великих хришћанских времена у прошлости припадао монаштву, које је после апостолских времена све више прихватало водство у цркви. Свакако је величини слободне наше цркве допринноси у доба великих борби за стварање велике националне државе у претежној мери делателно монаштво на својој завидној културној висини. Ако је божански дух те цркве одржао кроз векове патњи и ропства духовно и национално јединство раскомаданог народног тела па допринео овом данашњем великом уједињењу, образовање с нарочитом пажњом женског подмлатка је за нови и проширени делокруг цркве питање прве важности по нашу бољу будућност, јер има да га прихвати и да