Bratstvo

__1

»Вјесник«, званични орган Срп. правосл. црквено-школских власти у Босни и Херцеговини, год. У! Сарајево, 31. јануара 1914. у Бр. 1. и 2. донео је на стр. 32. ове ретке:

»Читуља. — Игњатије Икономидис, умировљени Митрополит захумско-херцеговачки преселио се у вјечност 15. децембра 1913. год у Цариграду.

О њему пише у »Еклисиастики Алитиа« у броју 51. од 21 дец. 1913: »У дубокој старости од 80 год. преминуо је у Фанару, у недељу 15./12. бивши митрополит херцеговачки Игњатије Икономидис, из Ватусе метилинске, син свештеника и: економа Јована. Студије је свршио у богословској школи на Халки, те је добио диплому год. 1863. Пошто је био најприје проповједник и учитељ епархијски, рукоположен је 27. јануара 1868. за епископа принопољског и додан као помоћник митро политу филипопољском Панарету. И пошто је овај по отпадништву од надлежне каноничке власти свргнут 1872. у јануару, принопољски епископ Игњатије дође у Фанар и у септембру исте године буде изабран за митрополита Нишког, па не могавши доћи у своју епархију остане опет у Фанару и у мају 1875. буде премјештен на митрополију херцеговачку, која је тада била узбуњена због устанка и затим због руско-турског рата 1877. И пошто је управљао 13 година православним народом у Херцеговини, повукао се у мир и дошао је опет у Фанар (Цариград) примивши достатну пенсију од Аустро-Угарске владе, која је Херцеговину посјела. Парастос блаженопокојном био је у понедељак у патријаршијској цркви, а началствовали су преосвештени синодални; митрополити созоагатопољски, халдијски и крински. Покојник је сахрањен у гробљу“ »Зоодоху Пигис«. Вјечна му памјат!«

Вукашин Р. Спровина

Архиепископ Летонски Јован

Архиепископ Јован (Иван Андрејевич Помер), родио се 1876 године у православној земљорадничкој породици лаздонске парохије, венденског среза. Свршио је духовну семинарију у Риги год. 1897, а за тим је примио дужност народног учитеља. Године 1900 замонашио се и примио свештенички чин. По свршетку духовне академије о. Јован од 1904—1905 служи као наставник черниговске духовне семанарије, за тим као инспектор вологдске духовне семинарије, а год. 1906 именован.