Bratstvo

=— (у ===

свога рада у Чернигову до данас Архиепископ Јован непрестано ради на црквено издавачком пољу. Религиозни лист »Братски Вјестник« његово је дело. Владика такођер учествује у светској публицистици. |

Служење Архиепископа у време револуције било је нетпрестани подвиг кроз целе три и по године, кад се он налазио у домаћем затвору. У Пенси је по наговору безбожника неки црвено-армејац неколико пута пуцао на епископа. Блатодарећи само Богу Владика је избегао смрт. Владика је морао да употреби сву снагу своје речитости, да одбрани црвеноармејце од суда народа, који је устао да брани свога Владику.

Владика је прошао све фазе совјетских репресивних мера завршивши тамницом и чрезвичајком. У затвору чрезвичајке провео је око пола године. Избегао је судбину многих свештеника-мученика, који су били стрељани.

У току целог свог живота Архиепископ Јован био је проповедник трезвености. За пропаганду трезвености утрошио је много средстава. Радио је много на пољу организовања школ«ских и црквених кооператива.

Православни народ Летоније, ценећи његов рад на политичком пољу, изабрао га је у Сејм, где је Архиепископ Јован бранио интересе народа и светог Православља.

Његов дугогодишњи рад на црквеном, просветном и социјалном пољу запажен је у целој православној штампи.

Његов пример истичемо савременом нашем поколењу да буде поука како се служи подвигом и самопрегором великој «светој православној цркви.

"Хроника

Совјетска Русија. — Лист »Безбожник« јавља; у пустошжинском рајону западне области затворена је вербиловска црква. У селу 'Игњатовски, мајнског рајона (на Средњој Волги) срушена је црква и материјал је употребљен у друге сврхе. У селу Командеслу претворена је црква у школу. У Колхозу »12 године октобра« смештен је »Колхозни клуб.« У Корони, Кијевске области, затворене су две цркве. У здању једне смештен је клуб, а друга је претворена у електричну станицу. У здању цркве у селу Кинел (Средња Волга) отворено је кино. У селу -Липине, јеренског рајона Нижегород. краја црква је претворена у магазин.

Према вестима антирелигиозне штампе акција безбожника наилази на велиги отпор. У Тјумену подигнут је иницијативом Савеза без божника антирелигиозни музеј, у коме су били неколико година смештани разни предмети антирелигиозне пропаганде. »Правда« пише да месни совјет није хтео да издржава музеј, него је закључио да се зграда сруши и ствари избаце. Ових дана срушен је антирелигиозни музеј, материјал је предат пореској управи а ствари уништене.

Југославија. — У суботу 19 новембра наречен је а посвећен 20 новембра у очи Архангела Михаила за епископа старе Моравичке епископије, чије седиште беше Ариље, др. Викентије Вујић, ректор Карловачке богословије.

Новопосвећени епископ Др. Тихон Радовановић наречен је за епископа сремског (Сирмиум 20 новембра, а посвећен је 2! новембра на дан Архистр. Михаила у Београду у Саборној цркви. Наша религиозна. штампа запазила је његов обилан рад на црквеном пољу.