Bratstvo

__ 24 _

Ево шта је пре неких 3000 година викао. богоборним људима велики Исаија: 4 ЈЕ» Тешко онима који зло зову добро а добро зло; који праве од мрака свјетлост и од свјетлости мрак; који праве од торкога слашко а од слашкога горко. Гешко онима који „ипсле да су мудри, и сами себи су разумниј« (Ис:М, 20—21.).

Ове речи тако пристају за наше време и за наше поколење, да би их пророк могао са врх Алпа затрубити иу уши целој Европи.

Сви пророци европски проричу пропаст Европи, али не кажу: врати се, Европо, закону Божјем, који си погазила! Сви гледају отворено ждрело пропасти, у које крштени народи срљају, но нити виде спасења нити познају спасиоца.

Има ли пута залуталим>

Има ли спасења посрнулим 2 Има. То је покајање. Јер се само покајан човек враћа на прави пут. И од посрнулих само се покајан усправља.

Шта вреди уздати се у човека Бреди ли ишта Баш онај исти велики пророк говори: 'Трођште се човјека, јер му је дах у носу! Не може нам данас помоћи велики човек. Не може нам помоћи ни највећи човек. Не би нам могли помоћи ни сви велики људи да се сви одједном јаве. Јер шта би могао помоћи ма ко од оних, којима је дах у носур

Јасно је, да нам помоћ може доћи само од Некога, који је већи од човека, који је већи од свији људи, и који не зависи ни од кога и ни од чега. Да ли се икад, на целој линији историје рода људског, јавио Неко већи од човека, јачи од човека, светлији од човека, милостивнији од човека, непролазнији од човека Ваистину јесте. Е па није ли онда природно и логично, да се окренемо к Њему, да се поклонимо Њему, и да се замолимо Њему за помоћ 2

Учинимо, дакле оно што је природно и логично. Место да чамимо чекајући помоћ од човека, коме је дах у носу, окренимо се са свесилном Исусу Христу, Сину Бога Живога, ако хоћемо и сад да живи будемо и вечни живот да наследимо. Вратити сек Њему — то и јесте суштина и смисао покајања. Чим Он види, да смо се ми почели кајати и с погрешног пута враћати. Он ће нам изаћи у сусрет, исто онако као онај отац блудном сину, Христос и јесте наш отац, а ми заблудела деца Његова.

ње