Bratstvo

__ 55

26 марта увело је братство манастира Хилендара »опште жиће« "т. ј. заједничку трпезу. За игумана је изабран јеромонах Рафаил, духовник и осмогодишњи старешина испоснице св. Саве на Кареји. За економа је изабран јехомонах Арсеније, а за подеконома јеромонах Петар.

На основу Закона о Српској православној цркви Свети архијереј ски сабор Српске православне цркве, у сагласности са министром правде и Министром финансија, прописао је Правилник о наплати црквених такса за званичне радње јерархијских и самоуправних власти, тела и органа Српске православне цркве. Ове ће се таксе наплаћивати у корист црквене касе.

Совјетска Русија. — Лист »Безбожник« од 25 марта о. г. испуњен је вестима о потпуном неуспеху антирелигиозне акције. Из М. Сердобинског рајона пишу, да тамо »поповство« живи сасвим добро. Народа је у црквама увек много. Колхози светкују црквене празнике, празнике, а безбожни рад нико не цени. »Безбожник« се тужи на своје раденике, да раде без икакве воље, а народ не показује ни мало интересовања за рад антирелигиозника.

Севез безбожника као и сваке године проводи Тт. 38. антипасхал-. ву кампању од 1 до 25 априла. Штампане су многе књиге, плакати и израђени филмови.

Карактеристично је, да је под уредништвом Добржицког 4 По г. штампан Каталог руских црквених књига у Петрограду.

Те “У

Белешке

христос воскресе! — Честитамо светле Христове празниже свима нашим читаоцима, потсећајући их на хришћанске дужности: да не забораве у радосним данима браћу своју, који се налазе у беди. ,

> Илија 7. Праттало, натпорезник-управник у пензији умро је 2 марта о. г. у 71 години живота. Покојни Илија био је члан нашег Главног одбора неколико година и члан надзорног одбора. Увек истински побожан, националан и поштовалац традиција, заволео је наше друштво и остао му веран до смрти. На његовој сахрани у име нашег друштва опростио се са покојником члан нашег Главног одбора г. Душан Комљеновић, парох сарајевски, који је у свом говору истакао покојников национални рад и страдање за време рата. Нека је вечан помен нашем брату Илији.

Српски патријарж Њарнава и његово доба 1 књ. С руског превео проф. Александер Живановић. Цена 60 динара. Сав приход ове књиге намењен је фонду за подизање храма св. Сави. · У следећим бројевима приказаћемо ову књигу. Е

„Народ“ римокатолички дневник. — У Сарајеву почетком маја излази римо-католички верско-политички лист »Народ«,

под уредништвом Драг. Камбера, као шести р. католички лист, који се штампа у Сарајеву.

Проповједник епархије дабро- босанске. — У издању нашег друштва штампа се прва књига проповеди, које су говорене у црквама епархије дабро-босанске. Изузетак је једино »Поздрав