Bratstvo

60

љепшу а мјесто побијених служитеља Бог ће послати друге још горљивије.

Непријатељи српског народа уништили су наше лијепе цркве и манастире и побили попове и калуђере. Али нијесу могли уништи вјере српског народа. Јер вјера је цркву створила а не црква вјеру. Узалуд је дакле рушити мртве зидове црквене, кад се вјера не може у души уништити. Јер црква је само манифестација унутрашњег живота, израз вјере човјечије душе. Док тај израз и тај извор постоји постојаће и црква — било материјална од камена, или духовна у човјечијој души.

Христос Спаситељ је доласком својим прекинуо лутање човека у тражењу Бога. Он је показао и објавио људима Оца свога небеснога, раскинуо је вештачке преграде међу људима, објавивши да је Бог отац свију људи, да су сви људи између себе браћа и ближњи, па зато да Бог хоће да се сви спасу и установио је истинити и прави култ Богопознања и Богопоштовања рекавши да је Бог дух па да му се треба клањати духом и истином.

Против овог култа, ове религије и овог морала ни врата паклена не могу ништа учинити.

Нека вас, дакле ништа не буне, не плаше и не изненађују испади против вјере. То је само немоћ греховног човека, падање и дизање његово; — то је искушење, које ће вјеру још више ојачати.

С тога, браћо и сестре, небојте се толико спољашњих непријетеља вјере, колико гријеха као унутрашњег непријатеља, који разара и упропашћује душу.

Него бодрствујте, стојте у вјери ваших отаца, стојте мужевно, одважно, постојано и свесрдро, јер та вјера јесте вјера Православна. Она је провела наше очеве кроз вишестољетне патње и искушења, она је и нас кријепила и одржавала у недавним искушењима, па ће нас водити спасењу и сада и до вијека Амин.

Тузла, 31-18 марта 1933.

Протопрезвишер П. Н. Јовановић

охоХоуо

Пе