Bratstvo

1 56 —

Довели су и себе и свет до очајања. Познати филозоф римски Сенека извршио је самоубиство; тако п његов ученик цар Нерон. Кад су вештице Делфијске прогласиле Сократа за најмудријег човека, Сократ је признао и рекао: „Ја сам заиста, мудрији од осталих у томе, што знам да не знам ништа.

Апостоли Христови за себе су говорили: ми смо будале Хрисша ради. То јест: будале пред светом и за свет, но не пред Богом и за Бога, Ви сами знате, да су сваког објављивача неке веће природне тајне људи спочетка сматрали будалом. а камоли не би објављиваче једног нарочитог царства живота, натприродног, стварног и вечног! Познање овога царства које је открио Христос Спаситељ, несравњено је важније од свих осталих познања. Само и јединоу светлости овог познања Христовог добија неку цену и неки смисао свако друго познање наше. Као што опет велики апостол пише: све држим за штету према преважном познању Христа Исуса Господа мојега, којега ради све осшавих, и све држим за трице, само да Христа добијем").

Без Христа, дакле, све је мрак и лудост. И ко од смртних жели истинску мудрост, то јест ону не беску што осветљава наш живот на земљи и сву твар поднебесну, тај нека сматра лудошћу свако телесно знање од самог себе и од људи, пошто оно води само до гроба а не даље Јер је ваистину лудост свака она самозвана мудрост, која стоји ван Бога, живога и јединога, и ван Христа васкрслога и Његовог царства вечне светлости и радости. Отуда је корисно, да свак себе сматра лудим пред неизмерном мудрошћу Христовом, јер ће тако постати мудар кроз Христа,

Мир Вам и здравље од Господа.

»Мисион. писма« Е. О. Николај

1) Филиб, 8, 8.

И