Bratstvo

— 167 —

ских, грађанских и војних власти, свештенство, претставнци из Епархије, претставници културних и хуманих друштава и грађанство, У 13,80 сати у почаст Њ, Пр, Епископу Г, др, Тихона црквена општина приредила је свечан ручак у Официрском дому. |

Њ. Пр, Епископ Г, др. Тихон врло је срдачно и достојанствено примљен од своје пастве, а својом појавом оставио међу свима најлепши утисак и задобио неподељене симпатије.

Благословен, којн долази у име Господње ! М. С, Поповић

Хроника

ЈУГОСЛАВИЈА. — Унијати се враћају у св Православље, — Грчко католички (уинјатски) бискуп Г. Њаради прошле године подинсао је бискупску посланицу против Југословенског соколства, која је била читана у свим грчко-католичким црквама, Руски народ са посланицом бискупа није био задовољан и у знак протеста против посланице почео се враћати у своју прадедовску источну православну веру.

Треба да знамо, да Русини, који живе у нашој Југославији јесу део од великог руског народа и рођена, браћа. руског народа у данашњој Карпатској Русији, Они су, као у осталом што су и сви Словени па и руски народ били православне вере. Само у 1649 години под Аустро-Мађарском пресијом постали су Унијати — сједињени са Римом.

За време владања Марије Терезије они су колонизирани У Бачку и Срем и данас њих има у Југославији око 60.000 душа, Оин су били силом помаџаривави, Њихова села носе маџарска имена (на пример Керест ур,) Њихова презимена су им помаџарили (на пример Сабађош, Сакач, Габор, Ујфалуши, Кираљ и т. д). Русини су морали да трпе све, али су у срцу задржали свој дух словенски и веру прадједовску православну. Међу тим тек после рата су могли да покажу јавно свој дух.

Кад је бискуп Њаради потписао посланицу против организације Југословенског Соколства Русини су, тиме увређени и почели су напуштаљи грчко-католичку (унијатску) веру и Цркву и враћати се прадједов“ ској православној источној вери,

Први патриоти били су у селу Кудури, који су се одјавили од Уније, За кратко време они су у Кудури организовали своју народну Културно-просветну организацију —- Савез. Ова организација почела је да издаје народне новине »З а рја«, на русинском дијалекту. Пре два месеца Русини су замолили из Карпатске Русије православног свештеника, Димитрија Биљакова да их организује. Од доласка 0. Биљакова овде је отпочео живи национални покрет, Бискуп грчко-католички Њарадн је издао другу посланицу, којом забрањује вернима да ниједан верни несме да чита новине »Зарја«. Ова друга поланица је била прочитана са амвона у црквама и изишла је у бискупским новинама »Руски Новини« у броју 87.

Русини као одговор на посланицу бискупову почели су да напуштају грчко-католичку цркву и да се враћају у Св, Православље, и ортанизују се у секцијама »Културно-просветног Савеза«, 30 септембра, о. т. у селу Госпођинцима, основала се секција, »К-пр. Савеза« прешли су у Св, Православље око 50 душа и већ имају црквени православни одбор. Тако исто у Новом Саду, у Кудури, Врбасу и Р. Керестуру су се многи вратили у Св, Православље, а редакција нароних новина »дарја« морала је да појача број тираже,

· Ова борба између Русина и г. бискупа Њарадија сваки дан је

јача. Будућност ће показати ко ће победити,

ТВ су три православне општине: у Новом Саду, Кудури и инцима, Ове три парохије послужује свештеник Александар Би-

љаков, чији је центар Кудура, Бачка,