Bratstvo

Гордим „грађанима римским", који беху склони да третирају као варваре све оне који беху неудостојени тота грађанства, Павле равјашњава, равноправно човечанско достојанство претставника, свих нација.

Не обазирући се на то, што је идеја. васкрсења, човековог у човеку идеја не само религиознот, него и социјалног поретка, она, мора, консеквентно да повуче за собом велике сдцијалне промене у држави — друштвеном животу. Христу и његовим апостолима нибу потребне спољашње сопијалне ре: форме. за њих се поменута идеја (духовнвг васкрсења човековог) јавља искључиво као идеја Царства Божјег; они проповедају : тражите пре свега Царства Божјег и правде његове, а све остало ће вам се придодати. У друштву духовно препорођених — промена спољашњих поредака живота мора се указати сама по себи, као последица духовног препорођаја.

Дело васкрсења човековог у човеку поче се развијати са невероватном брзином и снагом. Већ у првом веку аутор Дела апостолских говори о „множини верујућих , који се духовно обновише и преуредише своје социјалне и економске узајамне односе по начелима братства и узајамне љубави. (Дела ал. ТУ). Почетком ЈУ века, бев обзира на најоторченију крваву контраакцију Рима, Царство Божије и његова правда беху постигле такву снагу у свима друштвеним слојевима, да се император Константин Равноапостолни смеде одлучити да неодложно прогласи принципе Христове за руководне принципе у својој империји.

____Христос и његови следбеници тражише само Царства Божјег и правде његове, тражише само духовно васкрсење човека и човечанства, но по несумњивој речи Христовој к ду“ ховному се стаде придодавати и оно спољашње, које Хришћанство и не тражи. Спољашње поче да узима нову форму у зависности од промена произведеним хришћанством у унутарњем човеку.

Нарочито сада, кад васкрсна звона и васкрсна певања, песама снажно натовештвају о победама Христовим, сматрамо за потребно да благовремено потсетимо на методу Христову, која води ка, победама : једино унутарње васкрсење води ка спољашњем васкрсу. Онима који траже Царства Божијег и правде његове све остало ће се придодати.

(Превод с руског) + Архиепископ ришки Јоан

Проповијед на Ускрс

Христос Воскресе!

Васкре. Пасха Господња. Слава анђела. Радост свемира. Највећа милост неба, највећи дар земљи. Христоличење адамског човјека и извор бесмртности. Пропаст пакла и уни-

А пен