Bratstvo

115

"народа. Услед тога цене меса и јаја дизале су се за 20 процената. У државним дућанима продавало се све оно.што је потребно за »пасху« и разне колаче. Од московских 400 цркава отворено је двадесет за богослужења, Страсне недеље народ се гушио у црквама од навале богомољаца. — Московски дописник »Дељи Телеграфа« јавио је својој редакцији оледеће:

| На Васкре последњих 36 цркава града Москве. биле су препуне "народа. Народ је испунио црквено двориште. У дворишту Благовјештенске цркве маса народа прибила се уз прозоре да чује звуке црквеног "шевања. С времена на време из пркве су маси предаване упаљене свеће. ; Московски дописник »Тана« пише :

"»Мора се констатоватн. Да је утицај религије јак у руским ма-

сама. То бу показале оне велике масе народа, које су испуниле оне цркве, које су отворене. Истина, већина је цркава разрушених и одређених за друге циљеве. У Москви је остало око четрдесет цркава и верни су испунили ове храмове. Многи су стајали на улици, и ако је падала киша. Већину верних сачињавају. жене, али 36 ипак био велики "број мушкараца и омладине, ј Положај религије у. Совјетској Русији веома је детикатчта тема '0 којој се мора писати са великом обавривошћу. Постоји разлика међу "селом, где је веровање дубоко укорењено и градским центрима, где се осећа утицај партије. Али се ипак може опазити, да у Москви рели'тиозна ревност ни мало не слаби.

И ако се официјалне доктрине не мењају, ипак се може приметити наличје нове атмосфере. мање непријатељске традиционалном веровању. | У Совјетској Русији пријављено је 36.000 парохија православних "са 720.000 црквених одборника.

Белешке

»БРАТСКО СЛлОовОо« ГОД. У, Пловдив. — Под уредништвом Жрхим. Климента издаје се у Пловдиву илустрована ревија ва породицу, испуњена, религ. моралном садржином. Одлична техничка опрема са сликама у неколико боја на лепој хартији, велике насловне слике из области религ. сликарства, показу, ју да наша браћа Бугари обраћају највећу пажњу на добру црквену штампу. Чланци о врло актуслним "темама, хроника религиозног живота и лепо примењене белетристике "писани су јасним стилом и веома популарно,

»ВЈЕРА И ЖИВОТ«. — Тротшком Деростоло-червенске митрополије штампа се под редакцијом г. Станче Визарева илустрован религпозим лист за школеку омладину. Циљ је овог листа да сакупи омладину под

светлу заставу Богочовека, раста. и Е 0. АНТОНИН КАПУСТИН архимандрит и началник Руске духовне мисије у Јерусалиму од Архим. Кипрпана. — Ово одлично, стручно на-

писано дело. приказаћемо у нашем листу.

ВОСКРЕСЕНИЈЕ ХРИСТОВО ИЛИ УСКРС православно српско при вено појање о овом празнику, У ноте за један глас ставио протонамесник Ненад Барачки, професор учит школе у пензији. Цена 15 динара. Дивне васкрсне песме, које се певају на јутрењи са пасхалним стихирима, на литургији објављене су у. лепој техничкој опреми, Свима. свештеницима "и учитељима појање препоручујемо овај најновији рад т, Н. Барачког као и све досадатшње његове радове на пољу вокалне црквене музике.

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ: ЦРКВЕ за више разреде исредњих школа и Историја хришћанске цркве за више разреде средњих

пена раса ба а лое