Bratstvo

__ 96. —

окићена цвијећем ивањдањске младости и среће, јер ће њихове кости, кости јунака и витезова вјечни сан боравити у олободи свога народа.

Хвала Одбору, а на првом мјесту, проти Кости Поповићу. узору оца фамилије, борцу и јунаку за страдања свјетског рата, а и прије и послије рата, који цијели свој живот посвети ситноме раду за народ у народу, на врелу живота. То свако осјећа, а мало их има који то виде. али, сваки рад оставља иза себе успомене. Господине претсједниче, костурница и споменик они су Ваше дјело и остварен Ваш сан. Ове је дивно успјело. Имате дивне сараднике, вриједне и пожртвоване. АИ ни и безгранично пожртвовани Ваш сарадник и десна рука. Милан Савић, учитељ оствариб је Ваше мисли и идеје.

Па, куда ћете вишег признања, штовани оче Коста, Вашем раду када и цијели срез вишеградски учитеља на данашњи дан одаје Вама признање, јер одржаше данас на подножју костурнице своју скупштину. Они примјером показаше како ће васпитавати млађе генерације.

Диван је народ који Вас, господине претеједниче, са Вашим дцијелим одбором, у овом великом замаху свесрдно поможе, да ова костурница и споменик свијетле генерацијама, васпитава их, а Ваше име, име секретара и имена цијелог одбора биће златним словима записана и с кољена на кољена предавана. Таке тражимо и таке желимо. Хвала свима. „Кивили !

Главна сретства за избегавање греха

Медецинска наука прописује нека општа правила за очување здравља и удаљење пре времене смрти. Та правила. ми усрдно изучавамо са радошћу им следујемо. А зар душа није важнија, од тела % Зар јој не прете болести своје врсте и смрт % Зар се нећемо побринути и о чувању здравља душе, као што се бринемо о здрављу тела • Главни и, може се рећи, једини узрок болести и смрти душе јесте грех. Од греха долази све болести душе — пороци, или грешне навике, од греха смрт, т. ј. удаљене од извора живота — Бога, лишење благодати. Како би пак сачували себе од греховних рана • Како би учинили, да би ми колико је год могуће мање и ређе грешили, ако је већ немогуће уздржати се потпуно од греха % Искусни људи у хришћанском животу и који су достигли Високи степен хришћанског савршенства предлажу за то следећа, правила или средства :

1. Треба избегавати све, све случајеве и поводе за грех, _ сва места, лица, ствари које би могле бити за нас саблазан и побуђивале у нама грешне жеље.