Dabro-bosanski Istočnik

Бр. 8.

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 125.

Број 368/еке 1888.

Окружница Свему свештенству Дабро-босимске, еаархије.

Са вшпе страна етижу тужбе овој Конзи- 1. Да за та лпца у брак етуиити желећа, сторији, да се неки свештенпцп опет усуђују никакове каноничке нн нолптпчке нрепријеке невијенчавати лица из иноземства; и лица у самој постоје. Босни, но! туђим иарохијама припадајућа, бсз 2. Да су та лица трикратно у цркви огладозволе надлежних нароха, којима иста лица при- шена, а падају, које неби смјело бити. 3. Да су безбрачна. Поводом овпм забрањује се вама, и васце- ^ сте ? К РУ ЖНИ ДЈ свештенству нрото-

лом тамошњем свештенству протопрезвитерата

презвитерата вашег циркуландо обнародовати

вашег, да се ни један свештенпк неби усудио, имаги > да се етрого ове наредбе иридржавати лице ваково из иноземства, на нп из саме Босне ™аду и да ће свакп онај свештеник строго кавијенчати, ако није из његове иарохије, без до-1 жњен л оити ' који у наточ овој конзисториЈално, зволе падлежног пароха, у чију парохију тој на 1 )е Д° и Р а Д и0 »ЈДе. лице еиада. Из конзнсторијалне сједппце Парох, који дозволу, то јест извјестије из- Ј С-арајеву 17. Марга 1888. даје, да ее лпце његовој иарохији припадајуће АЕ. п Митрополит Дабро-босанеки вјеичати може, јамчи : Ђорђе Николајевић.

Брпј 805/екс 1888. 0 К р У Свима иротоиЈџзвитерима одпосно надзиратељимаа Добро-босанс Висока земаљска влада благоизвољеља Ј 'е ову АЕ. М. Конзисторију доипсом својим от 9 /» Јупа 1888. број 12749. обавјестити, те уједно | јој и напутак издати: На који се начин женидбене дозволе чае- ј ницима и војницима нодијелнти могу, и која вам се наредба (ниже-сљедећа у овом листу Источнику) у ирилогу доставља, с тим даљии налологом: да еваком свештенику у подручном вам протопрезвитерату својим начином уручите по један примјерак, и настојите да се та одредба од слова до слова у циркуларне протоколе код тамоитњих парохијалних уреда препише и уведе, како би свештенство овај закон евагда пред очима имали, и непадали под одговорност са прекршајем закона због незиања; јер, „незнање закона никога неможе оправдати пред еудом." У евезп са овом одрсдбом високе земаљске владе стоје и окружнице конзисторијалне од 13.

к н и ц а преко ових свему српско-иравославном свештенству че виархије. Децембра 1882. број 1196. и 15. Децембра 1883. број 1689. и од 22. Окгобра 1887. број 1609, којих се свештенство најетрожпје придржавати има и н и к а к о благосиљање б р а к а в ој е н и м о с о б а м а н е п о д ј е љ и в а т и, а к о ж е н и д б е н е д о з в о л е нутем надлежних котарских о б л а е т и, и а р о х и ј а л н и м у р е д и м а н е п о д н е с у. Сваки онај свештеник, који против одређеном овдје ириложеном закону о женпдбама војених особа огријешио се буде, и недозвољене бракове благослови, подиашће под тешку одговорност и врло неугодне пошљедпце. Из конзисторпјалне сједнице У Сарајеву 7. Јула 1888. АЕ. п Митрополит Дабро-босански Ђорђе Николејевић.

Наредба земаљске владе. (Као прилог конзпеторијалној окружнпци од 7. Јула 1888. број 805). У актнвној служби стојећн частннцп и вој- без нарочитог дозвољења њпхове надлежке вој : иици, затим они лииијској службовној дужности ничке области. иодвржени момци, којим .— акоирем на допуст | Насуирот овој установи догодило се је пако стављеии, — не нјшпада нпкакво у привременом ' глаеом дониса ц. кр. зборнога зановједништва обранбеном закону за Босну и Херцеговину о,< 28. Фебруара т. г. М. А. бр. 1311. тек у најутемељено ираво опроста од презентне службе, 1 новије доба вшпе елучајева, да су припадници несмцју се у смислу § 24 овога закона женнти бос.-херц. војске на допусту, којн нијесу још до-