Dabro-bosanski Istočnik

Св. 3

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 99

Прилог консист. окружиици броју 315. из 1890.

Претходни иацрт правида*)

Фонда за потпомагање удовица и сирочади свештеника, српско-иравославне цркве у епархији Дабро-босанекој. Т. 0 установљењу и цијељи фонда. I. тачка.

За потпомагање удовица и сирочади светтеника оснива се овијем фонд , који ће бити и остати извор за ту цијел>. 2. тачка. Капитал овог Фонда има постатн и подизати се (9. т): а) из основног ул ога свештених особа, — садан.их и будућих — од сваког по 100 Форината а. вр., који се новац уплаћује у једанпут, или кроз 10 година, сваке године по 10 Форината; поред тога б) из редовног свакогодишњег улога, т. ј., уплаћивања од сваког свештеника по 5 Форината, и в) из добровољних прилога и завјештаја добротвора и пријатеља ове установе. П. 0 управи и даљим одредбама. 3. тачка. Фондом ће руковати и за њ одговарати нарочити одбор, којег ће сачињавати: Конзисторија у Сарајеву са још 4 или 6 свештеника, који би требали бити ближе Сарајева, а које свештенство цијеле епархије сваке треће године изабира. Међутим о стању Фонда и начину руковања по свршетку сваке године полагаће се јаван рачун.

4. тачка. Одбор се има састајати и држати редовне сједнице два п^та у години, и то сваког мјесеца јануара и јуна, у дане кад дотични Митрополит одреди, те вијећати и доносити заклучке о свему, што је за напредак ове установе, и разрачунавати о дијелењу потпоре. Том приликом може сваки члан учествовати с правом предлагања и примјечања. Ако устреба одређиваће се и држатп и ванредне сједнице. 5. тачка. У сједницама о свему мора се записник најтачније водити, да је сваки предмет јасно убил.ежен са закл.учком, наравно по већини гласова. И на записник сваке држане сједнице сви присутни ч-ланови морају бити потиисани, рјешидбе пак морају се издавати истовјетне закључку, које има потписивати вазда Митроиолит, односно његов замјеник, подпредсједник и дјеловођа. 6. тачка. РГначе консисторија ће према правилама а сходно закл.учку одборскои одборске послове отиравл.ати преко године засебно, што се потпуно на ув]1д одбору при првој сједници изнијети има. 7. тачка. Чим се шта од улога (2. т) Одбору односно консисторији достави, то ће се убил.ежити и на то потврда издатп. Одбор рјешава да ли се новац има датп на ин-

*) Пошто свештенство изрази свој пристанак, и у сједницама свештеничким с примједбама, да ли у чему треба овај „нацрт правила" допунити, или измијенити, са потписима својим усвоји, — према већини ће се правила прерадити, и поднијети Високој Влади на потврду, и послије одма ступају у живот и остваривање. Уред.