Danas

Akis Cohadzopulos: I Grčka za Rugovu

Atina - Ministar odbrane Grčke Akis Cohadzopulos izjavio je da Grčka podržava lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu u tome da smesta formira vladu i druge organe vlasti na kojima bi se zasnivala autonomija pokrajine. Uporedo bi trebalo pozvati predsednika Slobodana Miloševića da pristupi, sporazumnoj samoupravi i autonomiji, a ne nezavisnosti i samoopredeljenju, kako kažu drugi“, piše u stenogramu Cohadzopulosove izjave koju je distribuiralo Ministarstvo odbrane Grčke. Cohadzopulos je, uoči odlaska u zvaničnu posetu SAD, gde će o Kosovu razgovarati i sa kolegom Vilijamom Koenom, rekao da je stav Grčke da na Kosovu rešenje ne može biti vojno, nego političko. Takozvani oslobodilački pokret trebalo bi da odustane od sile i podredi se političkom rukovodstvu Rugove. Grčki ministar odbrane je ocenio da kontakti sa OVK mogu biti korisni samo ukoliko ta organizacija položi oružje. (FoNet)

Nano traži da OVK ne napada civile

Tirana - Albanski premijer Fatos Nano pozvao je pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova da ne napadaju srpske civile u južnoj srpskoj pokrajini. Nano je, takođe, apelovao na kosovske političare, borce i uticajne osobe da se okupe u parlamentu, kako bi jedinstveni tražili okončanje srpske vlasti na Kosovu. ~Mislimo da bi pregovarački proces u kome bi bile predstavljene i koji bi podržale sve albanske grupe na Kosovu olakšale ostvarenje neophodnog primirja i na drugom mestu početak razgovora [sa Srbijom]“, dodao je albanski premijer. (FoNet)

Razbijena blokada Kijeva

Posle višednevne opsade pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova

Nastavak sa 1. strane Priština - Eksplozija bombe je ujedno i najnovija vest iz grada u kojem se, kada je reč o albanskoj političkoj sceni, pojedinci „kuvaju" u nastojanjima da istisnu Rugovu, a narodu i još više OVK, da se nametnu kao vođe. Sva ta previranja, koja nemaju nekog uticaja na zbivanja na terenu, događaju se na osmogodišnjicu proglašenja tzv. Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Dve godine pre toga i za sve ovo vreme, Rugovu koji je dva puta dobio podršku većine Albanaca upravo zbog zalaganja da se kosovsko pitanje reši mirnim putem, napadali su isti ovi Ijudi, koji bi sada da „nekako kontrolišu i narod i OVK“. Narodu je, verovatno, svega dosta, a iz OVK su novim kandidatima za lidere poručili da Albanci već imaju i institucije, i predsednika, i ustav, i da jedino čekaju konstituisanje parlamenta i formi-

ranje nove vlade. Dobro upućeni u situaciju u OVK tvrde da je Rugova, bez obzira na sve, čovek koga svi, a većina je i glasala za njega, smatraju predsednikom Kosova. Velika je verovatnoća da bi lokalno stanovništvo, naoružani Albanci koji deluju jedino u odbrani, tvrde ovi izvori, poštovali Rugovinu naredbu o prekidu vatre, pod uslovom da im se

garantuje da će srpska strana učiniti isto. Ukoliko druga strana ne bi poštovala takav eventualni dogovor, u OVK postoje Ijudi obučeni i osposobljeni za „dalja dejstva i akcije". Albanski izvori tvrde da se sukobi „na ratom zahvaćenom području" nastavljaju, ali da u pozicijama sukobljenih strana ništa nije promenjeno. Tvrdi se da Belaćevac, gde je proteklih dana nastradao Mentor Dervišaj (21) još drži OVK, ali da su sva okolna mesta u rukama policije.

Novi napad - povređenih nema Peć - Velika grupa Albanaca juče je rano posle podne napala automatskim oružjem i ručnim bacačima policijski punkt kod Rakoša, između sela Leočina i Padalište. Kako prenose beogradski mediji, „posle jednočasovnog puškaranja teroristi su se povukli u dubinu dreničkog kraja“. U policiiskim izvorima se saznaje da u ovom napadu povređenih nije bilo, (FoNet)

„Najopasnije mesto u Evropi“

Juče rano ujutro su prvi pripadnici policije ušli su u selo, u kojem je u blokadi bilo oko 100 civila Srba i oko 50 policajaca. ~U toku je čišćenje i pretraga terena oko Kijeva“, naveo je jedan od srpskih izvora, dok je drugi izjavio da je akciia ~urađena maksimalno profesionalno, ali da još ima manjin borbi u okolini". Za sada se ne navode podaci o mogućim žrtvama na obe strane, niti druge pojedinosti. Američki ambasador u UN Ričard Holbruk je nedavno nazvao Kijevo „najopasnijim mestom u Evropi".

FOTO; ROJTERS

S. Tabakn

Posle deblokade u okolini ruđnika: Selo Ade 10 kilometara od Prišline

Anan još nije podneo izveštaj o Kosovu

Njujork - Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan još nije objavio svoj redovni mesečni izveštaj za jun o situaciji na Kosovu, iako ga na to obavezuje rezolucija Saveta bezbednosti UN o embargu naisporuku oružja SRJ. Portparoli generalnog sekretara to zakašnjenje opravdavaju teškoćama tehničke prirode. Ananov izveštaj o Kosovu očekuje se tek sledeće nedelje. Raspravu o Kosovu u Savetu bezbednosti treba očekivati tek nakon sastanka Kontaktgrupe u Londonu iduće srede. (Beta)

Solana podržava Rugovu

Berlin - Generalni sekretar NATO Havijer Solana pozvao je juče kosovske Albance da se ujedine i progovore jednim glasom, za šta zapadne zemlje predlažu Ibrahima Rugovu. „Nadajmo se da će narod na Kosovu moći da se usaglasi", rekao je Solana i izrazio očekivanje da će biti obnovljeni pregovori o Kosovu. On je rekao da nema nameru da se sastane sa predstavnicima Oslobodilačke vojske Kosova. (FoNet)

Crnogorski vojnici napuštaju kasarne

Podgorica - Potpredsednik Socijal-demokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder izjavio je juče da je, od izbijanja ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, 105 crnogorskih vojnika napustilo kasarne van Crne Gore i vratilo se kućama. „Crnogorski regruti se sve teže odazivaju na

vojne pozive, a prošlog meseca je njih 140 odbilo da primi poziv za vojsku", rekao je Rastoder na konferenciji za novinare SDP-a. Među vojnicima koji napuštaju kasarne koji odbijaju vojne pozive najviše ima Muslimana i Crnogoraca, a zatim i Albanaca. (Beta)

Petorica dezertera VJ u Albaniji

Tirana - Portparol albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Artan Bizga rekao je juče da su se dezerteri Vojske Jugoslavije predali albanskim graničnim vlastima u Hasu. Ernest Nurković (21), Fatmir (Sali) Nurković (21) iz Novog Pazara, Ruždi (Šaban) Murić (24), Ali Murić (24) i Esad (Rahman) Kuč (21) iz Rožaja u Crnoj Gori predali su se 6. juna Oslobodilačkoj vojsci Kosova koja ih je prekjuče izručila albanskim vlastima. Kako je naveo Bizga, vojnici su rekli da su dezertirali, ~jer nisu želeli da übijaju žene i decu“. Albanske vlasti su ih zatim predale predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Kukešu koji treba da ih prebace u Tiranu. (Beta-AFP)

Rasim Ljajić: Naši regruti na Kosovu

Novi Pazar - Predsednik Koalicije „Sandžak" Rasim Ljajić izjavio je da su na Kosovu angažovani vojnici bošnjačke nacionalnosti, među kojima ima i onih koji nisu završili redovnu vojnu obuku. „Vojnici su prebačeni na Kosovo pre mesec dana iz garnizona u gradovima Srbije. Međutim, vojnici bošnjačke nacionalnosti upućivani su u prve borbene redove, sa manevarskom municijom (ćorcima), čime su praktično bili korišćeni kao živi šdt srpskim vojnim i policijskim snagama“, kazao je Ljajić novinarima. Dvojica vojmka iz Novog Pazara i dvojica iz Rožaja uspeli da pobegnu sa fronta i sada se nalaze van granica SRJ. (Beta)

Prvaci kosovskih Albanaca konkurišu za političku kontrolu OVK

Priština - Lideri partija kosovskih Albanaca trebalo bi danas, na novom sastanku kod Ibrahima Rugove, da pronađu rešenje za zajedničku strategiju u rešavanju kosovske krize i dogovore ko će kontrolisati ilegalnu Oslobodilačku vojsku Kosova, saznaje Beta. Na prvom sastanku, u sredu, Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove je sugerisao da se konstituiše u martu izabram paralelni parlament kosovskih Albanaca i izabere vlada, koja bi kontrolisala Oslobodilpčku vojsku Kosova. Adem Demaći i Redžep Ćosja, najveći politički protivnici Ibrahima Rugove, zalagali su se za formiranje Nacionalnog veća kosovskih Albanaca u koji bi ušli predstavnici svih stranaka, a Veće bi kontrolisalo kompletan politički život i ilegalnu OVK. Nakon susreta Holbruka i Gelbarda s predstavnicima OVK stavljanje po kontrolu ove ilegalne organizacije postalo je jedno od najvažnijih pitanja političkih prvaka kosovskin Albanaca, pogotovu posle susreta američkih izaslanika Ričarda Holbruka. (Beta)

Subota - nedelja, 4 - 5. jul 1998.

3