Danas

Novinari su predstavnici društvenih vrednosti

Ocena saveznog sekretara za informisanje

Beograd - Ovo je za sve nas svečani trenutak jer još jednom pokazujemo da je naš sistem demokratski i slobodan i da svi oni koji žele da se bave informisanjem, mogu slobodno da oblikuju svoj rad i svoj odnos u našoj zemlji i našem sistemu - rekao je Savezni sekretar za informisanje Goran Matić prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora o privremenom korišćenju radio-frekvencija. Na potpisivanje ugovora sa Matićem i ministrom telekomunikacija Dojčilom Radojevićem pozvano je četrdeset vlasnika ili urednika radiostanica iz Srbije, ali ni jedan iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. Matić je, naglašavajući da je informisanje u Jugoslaviji regulisano kao i u ostalim evropskim zemljama, podsetio da je “informisanje izuzetno značajan proces”. - Mi smo se kao retko koje društvo suočili sa manipulacijama u informativnoj sferi. Mnogi od čuvenih svetskih medija ne mogu više da sakriju beskurpuloznost ispoIjena prema našoj zemlji i prema pokušajima prekrajanja naše zemlje. I deo domaćih medija se bavio na takav način informisanjem - u službi nekih moćnika, u službi nekih kompanija - rekao je Matić naglašavajući da se “odraz otvorenosti našeg sistema ogleda i u to-

me što nema ni jedne transnacionalne kompanije u svetu koja preko informativnog sistema nemaj neki punkt u Jugoslaviji preko koga pokušava da realizuje neke svoje ideje i ciljeve". - Mi smatramo da moramo biti otvoreni, ali isto tako smatramo da nosioci procesa informisanja treba da budu oni koji su repre-

zenti osnovnih vrednosti našeg društva - zaključio je Matić. Čestitajući dobitnicima radio-frekvencija Matić ih je pozvao da “misle slobodno i otvoreno”, da “nije važno ko ima kakve političke simpatije”, ali da misle na to da “naša zemlja zaslužuje mir, razvoj i prosperitet”. V. Popović

VELJKOPO P O VI ć

Omogućite emitovanje Radio Kontaktu

Apel Ministarstvu telekomiinikacija

Beograd - Zatvaranje nezavisne prištinske radio stanice Kontakt osudili su Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Fond za humanitarno pravo i izbeglički Odgovor. Oni od nadležnog saveznog Minislarslva telekomunikacija traže da ukine privremenu zabranu emitovanja i omogua rad Kontakta. U protestu ANEM i Fond za humanitamo pravo podsećaju da su inspektod saveznog Mmistarstva telekomunikacija uz policijsku pratnju 1. jula, navodno zbog toga što Kontakt nema dozvolu za rad, prekinuli emitovanje programa, zapečatfli predajnik i oduzeli deo opreme. Sulradan je radnicima Kontakta zabranjen ulazak u poslovne prostorije. ANEM ističe da je Radio Kontakt učestvovao na javnom konkursu za dodeiu frekvendja i da mu je Ministarstvo pismeno odgovorilo da će dobiti dozvolu u najkraćem roku. S.B.

Umrla Lucija Krstulović

U Splitu je 2. jula umrla Lucija Krstulović, predratni član Komunističke partije Jugoslavije, nosilac Partizanske spomenice 1941. Lucija je sa đjecom Natašom, Maksimom i Viborgom i sa suprugom Vickom učesnik bitaka na Neretvi u Sutjesci, ravnopravno u koloni sa više od stotinu hiljada boraca iz Dalmacije koji su dali sve za slobodu Jugoslavije i socijalnu pravdu. V.K.

Gonsales primio Obradovića

Beograd - Vuk Obradović, predsednik Socijaldemokratije razgovarao je ju& u Beriinu sa Felipeom Gonsalesom, izaslanikom OEBS, pre o kosovskoj krizi. Obradović je Gonsalesu uručio plan svoje stranke za rešavanje statusa Kosova, saopšteno je na jučerašnjoj konferenđji za novinare ove stranke. Delegadja SD je u višednevnoj poseti Nemačkoj i Francuskoj. - Odlučno se protivimo statusu treće republike za Kosovo i Metohiju u okviru SRJ, ponovio je Pavić Obradović, potpredsednik SD. S.B.

Vukobrat okupio sedam partija

Beograd - Fondacija za mir i rešavanje kriza Borisa Vukobrata organizovala je u Segedinu, 1. jula drugi sastanak partija demokratske orijentacije. Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Reformske demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, Nove demokratije, Socijaldemokratske unije, Koalicije “Šumadija" i Koalicije “Sandžak” usvojili su na ovom sastanku Predlog političke platforme i Akcioni program. U plalformi su kao ciljevi navedeni stvaranje društvene situacije u kojoj će Ijudi živeli bolje i stvaranje otvorenog, modernog društva koje će prihvaliti standarde savremenog sveta i u kome će građani ostvariti sve svoje slobode. N.K.

Savezna vlada prihvatila crnogorski predlog o Prevlaci

Podgorica - Jugoslovenska i crnogorska vlada do kraja sledeće nedelje zajedno će pripremiti platformu za pregovore sa Hrvatskom oko otvaranja graničnog prelaza Debeli brijeg i rešenja pitanja Prevlake, pišu podgoričke Vijesti. List piše da je to dogovoreno na sastanku funkcionera Ministarstava inostranih poslova SRJ i Crne Gore u Beogradu. Jugoslovenska vlada je prihvatila gotovo sva polazna stanovišta Crne Gore oko rešenja Prevlake i ta republika će odlučujuće profilisati stavove Savezne vlade o Prevlaci, pišu Vijesti. List dodaje da će predstavnici Crne Gore učestvovati i u ekspertskom timu Saveznog ministarstva inostranih poslova u pregovorima sa Hrvatima. Crnogorska vlada će usvojiti platformu za pregovore sa Zagrebom i taj predlog će biti dostavljen Hrvatima, a posle i Ujedinjenim nacijama. Pozivajući se na neimenovani jzvor, Vijesti tvrde da će se šefovi diplomatija SRJ i Hrvatske, Živadin Jovanović i Mate Granić, sastati “oko 15. jula” i da će na tom susretu biti pokrenuto pitanje otvaranja graničnog prelaza Debeli brijeg. (Beta)

Nije ubijen zato što je Albanac

Odbor za Ijudska prava Leskovca povodom “shišaja Đoković”

Leskovac - Povodom saopštenja Crnogorskog helsinškog komiteta za Ijudska prava, u kojem se ističe da je u slučaju übistva vojnika Omera Đokovića iz Tuza u vikend naselju” Rudarska čuka” kod Leskovca “počinjen zločin i da su brutalno prekršena Ijudska prava”, Odbor za Ijudska prava u Leskovcu konstatuje da se radi o ishitrenom zaključku, donetom na osnovu nepotpunih informacija. Aktivisti našeg Odbora razgovarali su sa policajcima i učesnicima tragičnog događaja i došli do nedvosmilsene potvrde o Đokovićevom agresivnom ponašanju i, štaviše, übilačkim namerama. Zaključili smo da je policija intervenisala profesionalno,

nakon što je Đoković nožem povredio tri osobe i zapalio dve vikend kuće. Smatramo da je veoraa važan tragičan momenat koji su nam potvrdila tri svedoka: mladi polidjac koji je, braneći se, übio Đokovića plakao je i govorio da pre tog događaja “nije ni pticu übio”. Razumemo bol Đokovićevih roditelja, reagovanje CHK, albanskih i muslimanskih partija u Crnoj Gori, ali smatramo da je njihov revolt ovom prilikom upućen na pogrešnu adresu. Leskovački Obor za Ijudska prava bi, u slučaju da postoje bilo kakve sumnje da je Đoković übijen zato što je Albanac, alarmirao javnost, po cenu bilo kakvog rizika. R.D.

Dinar se oporavlja

Beograd - Beogradski dileri deviza juče su vratili kupovni kurs dinara na poziciju od pre monetarnog udara s početka nedelje, dok su prodajni zadtžali na nešto višem nivou. Preporodavci su devize juče plaćali po kursu od 6,3 dinara za marku, a prodavali po IX dinara. Sličan trend postepenog oporavka dinara zabeležen je u ostalim jugoslovenskim centrima. (Beta)

Novi pregovori sa Londonskim klubom

Beograd - Jugoslovenski vice premijer Jovan Zebić izjavio je da će sredinom jula u Londonu, kao šef vladine delegacije, pregovarati sa predstavnicima Londonskog kluba o reprogramiraju jugoslovenskog komercijalnog duga. “U toku je prepiska sa Londonskim klubora, na osnovu nje možemo reći da stvari idu zadovoljavajućim tokom”, rekao je

Zebić u razgovoru sa novinarima. On kaže da jugoslovenska strana nije izmenila pregovaračku platformu, kojom od prošlog leta traži otpis oko 80 odsto duga, procenjenog na 2,4 milijarde dolara i njegovo reprogramiranje na 25 godina. Zebić je, međutim, signalizirao da su izvesne korekcije jugoslovenske platforme moguće.

Danas prvi antiratni miting

Beograd - Danas u “pet do dvanaest” održaće se mirovni skup ispred zgrade saveznog parlamenta. Miting organizuju roditelji vojnika čiji sinovi služe vojni rok na Kosovu, Helsinški odbor za Ijudska prava u Srbiji, Beogradski krug i Žene u crnom. Skup je podržala i Antiratna kampanja. - Prilikom deljenja letaka u Blacu policija je ponovo ispoljila veliko interesovanje za aktivnosti Antiratne kampanje, te je na “informativnom razgovoru" zadržala petoro aktivista - piše u jučerašnjem saopŠtenju ARK. Drugu grupu aktivista, koja je delila letke u Aleksincu, pohctja je proterana. Aktivisti u ovom mestu su, kaže se u saopštenju, uspeli da podele letke, ali su “uhvaćeni u pokušaju lepljenja plakata”. Privedeni aktivisti, saznao je Danas u ARK-u, pušteni su na slobodu nakon “informativnog razgovora”. V. P.

4

Subota - nedelja, 4-5. jul 1998,