Danas

Opasnost od širenja ratnog požara na Balkanu

Kofi Anan n izveštaju Savetn bezbednosti

Njujork - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan izrazio je zabrinutost da bi kriza na Kosovu mogla da se proširi i unese nestabilnost na ceo balkanski region, javlja AFP, pozivajući se na izveštaj koji je objavljen uUN. „Zabrinut sam zbog toga što se, ukolikb neprijateljstva na Kosovu ne prestanu, tenzije mogu proširiti preko granica i destabilizovati ceo region“, napisao je Anan u izveštaju Savetu bezbednosti UN. „Kosovo tako postaje ključno pitanje za ukupnu stabilnost regiona Balkana", dodaje Anan. „Međunarodna zajednica je užasnuta nastavkom nasilja na Kosovu", istakao je generalni sekretar UN, dodajući da obe strane moraju „pokazati uzdržanost i obnoviti pregovore kako bi našli mirno rešenje konfbkta". (FoNet)

Izbeglicama pomoć od 3,5 miliona dolara

Odliika Stejt dipartmenta

Vašington - Američka vlada odlučila je da pruži pomoć u vrednosti od preko 3,5 miliona dolara izbeglicama i raseljenim liciraa sa Kosova. U Vašingtonu je saopšteno tim povodom da je Visokom komesarijatu za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) odobrena pomoć u vrednosti od 2,6 miliona dolara, Međunarodnom Crvenom krstu pripalo je 700 hiljada, a UNICEFU (agenciji UN za brigu o deci) 250 hiljada dolara. Prema izjavi Stejt dipartmenta, najavljena pomoć namenjena je humanitarnim potrebama oko 100 hiljada izbeglica i raseljenih lica na Kosovu, kao i onima koji su našli utočište u drugim delovima Jugoslavije, Makedoniji i Albaniji. (FoNet}_

ČANAK: Rešenje u saradnji Beograda i Tirane

Borbe između kosovskih lidera nisu ništa drugo nego albanska Osma sednica

Novi Sad - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da će se stvari dodatno zakomplikovati ukoliko Kontakt grupa danas u Bonu donese odluku o autonomiji Kosova. ~Na Kosovu se radi o promeni strateških odnosa na Balkanu i to u domenu objedinjavanja svih AJbanaca na Balkanu, gde bi Kosovo i Priština bili Pijemont tog okupljanja", rekao je Čanak na konferenciji za novinare. On je ocenio da bi pravljenje bilo kakve treće federalne jedinice predstavljalo „sarao korak ka prekrajanju granica" i dodao da bi takva odluka Kontakt grupe značila kompletan poraz politike međunarodne zajednice. ~Mi insistiramo na povezivanju demokratskog Beograda i demokratske Tirane", istakao je Čanak.

Čanak je rekao da borbe između kosovskih političkih lidera „nisu ništa drugo nego albanska Osma sednica". ~To je priča o populizmu, nacionalsocijalizmu, nacionalromantizmu. Ako Rugova doživi politički poraz u toj borbi, to će značiti pokušaj stvaranja velike Albanije, koji će se završiti kao i pokušaj stvaranja velike Srbije“, ocenio je Čanak. On je dodao da bi, ako Kosovo zaslugama ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova dobije međunarodnu podršku, to moglo značiti i radikalizaciju situacije u Vojvodini. ~To će značiti da se za autonomiju Vojvodine ne može boriti političkim sredstvima i da je naše učešće u parlamentarnom životu bilo gubljenje vremena", kazao je Canak. (Beta)

Diplomate "rade" za obe zaraćene strane

FOTO: PONET/AP

Britanski mediji o značaju posmatračke misije

London - Prekjučerašnji obilazak diplomata mesta na Kosovu bio je uglavnom „simboličke vrednosti", piše danas londonski Indipendent. Diplomate iz Velike Britanije, SAD, Rusije, Poljske i Evropske unije obišle su područje Kosova u kojem je u martu übijeno više od 80 Ijudi, piše taj dnevnik. Posmatrači su prvo otišli do Kosovske Mitrovice, odakle su krenuli prema zapadu do ivice dreničkog trougla, uporištu etničkih Albanaca koje je okruženo srpskim kontrolnim punktovima, prema pisanju tog dnevnika.

Indipendent konstatuje da je cilj tog obilaska bio otvaranje puta za postavljanje novog temeljnijeg sistema međunarodnih patrola na kojima insistiraju obe strane kosovski Albanci da bi se pratile aktivnosti srpskih snaga bezbednosti, a Srbi da bi se proverila dejstva albanskih separatističkih gerilaca. Britanski Fajnenšel tajms piše da su diplomate krenule u unutrašnjost Kosova da bi ojačale međunarodno prisustvo u toj srpskoj pokrajini i da bi se podstakle obe strane da pristanu na prekid vatre. Prema pisanju tog lista, do sada je, pored jedne male

misije Evropske unije, Kosovom kružilo tek nekoliko vojnih atašea iz zapadnih ambasada u Beogradu. Taj list piše da će SAD, Rusija i ostale članice Kontakt grupe i nekoliko zapadnoevropskih zemalja sada poslati stotinak posmatrača u tu pokrajinu. Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević je još prošlog meseca pristao na pojačane diplomatske kontrole Kosova, a to obećanje je, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, ispunjeno tek posle najnovije posredničke misije američkog izaslanika Ričarda Holbruka. (Beta)

Pojačana diplomatska kontrola; Jurij Kotov, ruski ambasador u SRJ u razgovoru sa srpskim policajcem na kontrolnom punktu u selu Gornja Klina

DS: Režim pristao na poraz

Beograd - Demokratska straaka smatra da je „način na koji je aktuelni režim u Srbiji pristao na dolazak stranih posmatrača na prostor Kosova i Metohije sam po sebi porazan po interese naše države", izjavio je portparol ove stranke Čedomir Antić. U pisanoj izjavi, koju prenosi informativna služba DS, Antić ocenjuje da ~u ovom trenutku, kada je režim doveo zemlju u situaciju da joj budu nametnuti i strano posredpvanje i međunarodni posraatrači, ovi ustupci ne mogu da donesu Srbiji bilo kakvu političku korist". (FoNet)

HORVAT: Protektorat jedino rešenje

Sarajevo - Profesor na Zagrebačkom univerzitetu i autor knjige „Kosovsko pitanje" Branko Horvat ocenio je da bi uvođenje protektorata međunarodne zajednice na Kosovu sada bilo najbolje rešenje za aktuelnu krizu u tom regionu. On je. u intervjuu za broj sarajevski Dnevni avaz, rekao da bi uvođenje protektorata zapravo bila „kupovina vremena u kome bi se obe strane ohladile i počele racionalno da ocenjuju svoju budućnost". Upitan da li je moguća podela Kosova, Horvat je odgovorio da je ~na Balkanu sve moguće"

i da u ovom slučaju to ne bi bila „prava podela" već razmena nekih rubnih područja. „Kosovari bi mogli dati Srbima neka područja na severoistoku a od Srba bi mogli dobiti Bujanovac i Preševo - kotare koji se graniče sa Kosovom i koji se nalaze u Srbiji i imaju većinsko albansko stanovništvo", precizirao je on i naglasio da je „tehnički sve moguće". Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica neće pristati na podelu Kosova i da će zbog opasnosti od rasplamsavanja krvavog rata na Balkanu ići na protektorat. (Beta)

' lg Danas, dnevnik, Izdaje preduzeće za novinsko-izdavačku delatnost, DAN GRAF d.0.0, Redakcija; Vatroslava Jagića 3, Beograd, e-mail: danas@eunet.yu, fax. 451-442, glavni urednik 452-176, dnevna redakcija i prelom 456-895, unutrašnja m 452-162 i 437-019, spoljna 344-1999, kultura 344-2177, foto 344-1459, Beograd i sport 344-1591, direkcija 452-153, marketing 438-991. Predsednik Upravnog odbora: Radomir Ličina. V. d. direktora DAN GRAFA: Dušan Mitrović. Direktor lista: Dušan Simić. Glavni i odgovorni urednik: Grujica Spasović, Redakcijski kolegijum: Božidar Andrejić (zamemk glavnog i odgovornog urednika), Nikola Burzan, Petar Cvijić (Beograd, sport), Ludwik Wincenty Gadomski (ilustracije), Zdravko Huber (zamenik glavnog i odgovornog urednika), Milovan Jauković (desk), Jelka Jovanović, Radomir Ličina (svet), Gordana Logar, Zagorka Milošević, Aleksandar Nikašinović, Vesna Ninković-Džafo, Rade Radovanović (kultura), Imre Sabo (foto), Dušan Simić, Prodaja: Slavenka Đurović, Milorad Đurović, tel. 452-163, Žiro-računi 40816-603-5-3045538 i 40816-603-8-4045538, Štampa DP štamparija “Borba”, ISSN 1450-538X

2

Sreda, 8. jul 1998,