Danas

Vlada pojela još pola penzije

Protest pet hiljada beogradskih penzionera

Beograd - Posle tri meseca uzdržavanja od javnih protesta, shodno obećanju datom potpredsedniku Vlade Srbije, dr Vojislavu Šešelju, juče se na Trgu Nikole Pašića, na poziv Nezavisnog sindikata penzionera Srbije, okupilo pet hiljada najstarijih građana kako bi iskazali nezadovoljstvo radom nove Vlade u prvih ~sto dana“. Zatražena je smen'a republičkog ministra finansija Borislava Milačića i predsednika Upravnog odbora Fonda PIO Jovana Krkobabića. Praćeni policijskim obezbeđenjem, penzioneri su se uputili ka sedištu Vlade, zadržavši se kratko ispred Narodne Skupštine. Protest je, nakon polučasovne blokade Nemanjine ulice, ispred Republičke vlade, završen bez incidenata, a organizatori skupa su pozvali penzionere da se sledećeg četvrtka okupe u isto vreme na istom mestu. -• Prošlo je više od sto dana nove Vlade koja nam je obećala isplatu naših prinadležnosti. Za tih sto dana uspeli su da nam zakinu još jednu polovinu penzije. Kažu da ćemo do kraja godine dobiti ukupno 8.5 penzija, a meni se čini da će ih bih svega šest - rekao je Vladimir Dejanović, predsednik Skupštine

NSPS, otvarajući jučerašnji miting i pozvao penzionere da istraju u odbrani svojih prava. Predsednik Sindikata „Nezavisnost" Branislav Čanak je, u kratkom obraćanju okupljenima, pokušao da objasni kako ~oni“ nisu na vlasti sto dana već 10 godina i da ~im se samo imena menjaju": „Dok im vi brojite dane, oni vam uzimaju pare iz džepa i broje ih“. Posle govora Dušana Maksimovića, predsednika Saveta penzionerskih organizacija, Miloja Ignjatovića, člana NSPS Užica, i Milana Đurića, predsednika NSPS, penzioneri su se uputili u protestnu šetnju ulicama Srpskih vladara i Kneza Miloša do zdanja vlade Srbije. Tu je delegacija predvođena Mitrom Milovićem, članom Izvršnog odbora NSPS, predala zahteve za smenu Krkobabića i Milačića. Uzvikujući: „lopovi, lopovi", „Dole Vlada“, „vratite nam pare“ i „izlazite napolje", penzioneri su nešto posle 11 časova blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici. Policija nije reagovala. Protest je završen u podne pozivom na novo okupljanje u četvrtak 16. jula na Trgu Nikole Pašića.

S. Lukavić

Neka Šešeij izađe pred nas

Prozivajući potpredsednika Vlade Srfaije dr Vojislava Šešelja zbog neispunjenih obećanja, koja je penzionerima dao na pregovorima krajem aprila, Miloje Ignjatović iz Užica je rekao : ~On se tada deklarisao kao hrabar čovek, pa ako ima onu stvar i ako nije kurva, neka sad izađe pred nas“.

Šešelj: Zašto bi penaioneri šti’ajkovali Sve đok penzionere predvodi Milan Đurić, hohšlapler i prevarant koji je posle jednog razgovora koji je imao sa mnom, javnost potpuno iskrivljeno informisao o onome o čcmu smo govorili, ne želim da komentarišem nikakve penzionerske štrajkove - rekao je Vojislav Šešelj, porpredsednik Vlade Srbije i lider radikala na juČerašnjoi konferenciji za štampu. - UostaSom, zašto bi Ijudi koji su u penziji uopšte štrajkovaii - zapitao se šešelj. N.8.0.

Živimo u lopovskoj zemlji

- Izgubljen je samo onaj ko sam zaluta i čeka da drugi sklone kamen s puta - napisala je penzionerka s Novog Beograda Božica Stanković, zvana među svojim poznanicima Bajka, i prenela na jučerašnjem protestnom okupljanju penzionera Srbije. Pri tome je dodala: „Možda sam jedna od retkih koja od svojih primanja može da preživi, ali nisam zadovoljna što živim u lopovskoj zemlji“. Ona je, kako je i sama rekla, jedna od retkih na jučerašnjem okupljanju koja uspeva

da sastavi kraj s krajem. Među ostalima, potpuna nemašina i ogorčenje. - Izdržavam dva bolesna deteta - sina, obolelog od malignog tumora i unuka obolelog od astme, a nemam ni lekove da im kupim. Muž i ja smo penzioneri - drhtavim glasom je govorila Anđelka Momčilović, stara Zemunka. - Pustila sam čekove, sad idem na sud. Od nečega moramo živeti. U „Galenici" molim za jedan aspirin. Žalosno je to. Kao da bih dolazila ovde da se blamiram po stare dane da me muka nije naterala. Ova majka se pita da li „njihovi sinovi, sinovi ovih funkcionera imaju hleba“, lekova i svega ostalog? Moji nemaju, završiča je priču, s nadom da će je neko čuti i da će njen izlazak na ulicu doprineti boljem. - Račune već četiri meseca ne plaćam, nemam odakle. Živim sa sinom, a penzija mi je 500 dinara - rekla je Dušanka Vujinović, penzionisana medicinska sestra iz Beograda, s nevericom gledajući na bolje. - Struju plaćam 50, umesto 150, telefon su mi isključili, ali nakon što sajn pozajmila od komšinice, ponovo su ga uključili. Ciraš sam i srčani bolesnik. Puno sam radila za ovu propalu državu, šest puta bila na omladinskim akcijama pričala je s gorčinom svoju priču ova stara gospođa, pokazujući akcijaške patike od pre 15 godina, Ishabane, iznošene - ali još na njenim nogama. - Srajnota me je da muljam po kontejnerima i pitam se gde sarh živeo i za koga radio - rekao je Dragoljub Simić, a Sofija Braunović dodala: - Sto ne ozakone eutanaziju od 60 godina, a ne da nas ovako muče i polako übijaju. Ovaj njen vapaj potvrđuje veliko nezadovoljstvo naših starih i poziva da se hitno preduzmu ozbiljniji koraci.

M. Vujouić

Dinstbir i Plavšić razgovarali o Ijudskim pravima

Banjaluka - Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Ijudska prava Jirži Dinstbir izjavio je juče u Banjaluci da u BiH ne postoji dovoljno političke volje za povratak izbeglica svojim domovima. Dinstbir je u Banjaluci sa predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavšić razgovarao o poštovanju Ijudskih prava u BiH, problemu povratka izbeglica, pravu na tmovinu i o zakonu o ombudsmanu u RS. Na insistiranje novinara da oceni svoje viđenje sadašnjeg stanja Ijudskih prava u BiH, specijalni izaslanik je rekao: „Situacija je mnogo gora nego što sam mislio da jeste, ali je mnogo boIja nego pre godinu dana. Prvo moramo da razvijemo slobodu mišljenja i slobodu štampe, a time i da Ijudima garantujemo bolji i bezbedniji život. (Beta)

Atentat na načelnika policije u Bijeljini

Banjaluka - Juče u četiri sata ujutru dva lica su poginula u pokušaju da izvrše atentat na načelnika policijske uprave Bijeljine Ljubišu Savića-Mauzera, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Portparol MUP RS Duško Tuzlančić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, izjavio da su dva napadača pokušala da podmetnu eksplozivnu napravu ispod Mauzerovog automobila koji se nalazio pred njegovom kućom u Bijeljini". „Naprava je bila montirana tako da je trebalo da se aktivira otvaranjem vrata ili pokretanjem kontakbbrave automobila" dodao je on. ilizlančić je saopštio da su atentatori poginuli kada je zbcg asstmčnog rukovanja aktiv .. eksploziv. On nije želeo da ... šti imena napadača i naveo a. istraga u toku ida će rezu'. i biti saopšteni javnosti. (Beta..

Štrajk početkom nove školske godine

Sindikat prosvetnih mdnika „Nezavtsnost"

Beogmd - Granski sindikat prosvetnih radnikr bije „Nezavisnost" zahteva od Republičke vlade da z vjoslenima u ovoj delatnosti, najkasnije do 27. avgusta, ti dug iz prošle godine. Ovaj dug je nastao po ce; ada od 242 dinara. koliko je predviđeno Kolektivnim ugovorom, a traži se i nova cena rada koja ne sme biti r. ža od 500 dinara. - Ukoliko Viada Republike Srbije do navedenog atuma ne ispuni zahteve zaposlenih u osnovnim i sre jim školama, članovi Sindikata „Nezavisnost" 1. septe abra neće započeti novu školsku godinu - rekao je Aleksandar Dukič, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika na jučerašnjoj konferenciji za novinare. S. L.

Petak, 10. jul 1998,

17