Danas

Posjeta ambasadora Vilfrida Grubera

Saopštenje Liberalnog saveza CG

Podgorica - Vršilac dužnosti političkog lidera liberlanog saveza Crne Gore Miodrag Živković, primio je prekjuče u Podgorici ambasadora Njemačke u Beogradu, Vilfrida Grubera, na njegov zahtjev saopštava Informativna služba te stranke. Ambasador Gruber se, izražavajući nevjericu zbog lošeg izbornog rezultata Liberalnog saveza, interesovao u kakvim su uslovima protekli nedavni parlamentarni izbori, a posebno zanimanje je iskazao za budućnost LSCG, poslije ostavke političkog lidera. Živkovićje informisao njemačkog ambasadora o djelovanju državnih i paradržavnih medija, tajne policije, o tajnim fondovima, duplim glasačkim listićima i učešću Predsjednika Republike u kampanji, što je, naglašeno je, bio osnovni razlog za loš izborni rezultat Liberalnog

saveza, Takođe, gospodin Živkovdć je upoznao gospodina Grubera sa činjenicom da država, ni prije izbora, ni nakon njih, ne izvršava finansijske obaveze prema Liberalnom savezu. On je nagovijestio da će LSCG uskoro predložiti nova rješenja za izborni zakon. Na pitanje Grubera da li je dobro da LSCG zadržava ekvidistancu i prema Đukanovićevoj i prema BuJatovićevoj političkoj grupaciji, Živković je ponovio poznat stav liberala da su u pitanju dvije iste stranke koje su posijale mržnju po Crnoj Gori. On je dodao da su Đukanovićeva zala-

ganja za reforme samo deklarativne prirode i da predsjednik Crne Gore, čak i onda kada je to mogao, nikada nije ozbiljnije ugrozio Miloševićevu poziciju. Živković je naglasio da se sistem u Crnoj Gori ne razlikuje od onog u Srbiji i da će, sasvim sigurno, doći do kompromisa između Đukanovića i Miloševića. Sagovornici su se saglasili da bi status treće federalne jedinice za Kosovo bilo loše rješenje po Crnu Goru i da to pitanje treba rješavati u okviru Srbije. Na kraju je Živković naglasio da će Liberalni savez ostati dosljedan u borbi za demokratsku i nezavisnu Crnu Goru i da od takvog opredjeIjenja nikada neće odustati stoji na kraju saopštenja. (Montena-fax)

Dolazi njemački ministar privrede Krajem ovoga mjeseca u zvaničnu posjetu Cmoj Gori doputovaće visoka delegacija Vlade Savezne Republike Njemačke, sa ministrom za privredni razvoj, Diterom Šprngerom, na čelu - saopštio je Vilfrid Gruber, ambasador Njemačke u Beogradu, pribkora jučerašnjeg susreta, u Podgorici, sa predsjednikom Republike Crne Gore Milom Đukanovićem. Ta posjeta predstavlja konkretizaciju razgovora koje je predsjednikĐukanović, krajem aprila, vodio u Bonu sa Njemačkim zvaničnicima, o jačanju saradnje između Njemačke i Crne Gore. Time Vlada Njemačke izražava spremnost da razvija privrednu i ukupnu saradnju sa Cmom Gorom i u postojećim uslovima, kao i da, u okviru Evropske unije, doprinese pružanju podrške ekonomskim i demokratskira reformama u Crnoj Gori. Ocijenjeno je, uz ostalo, da će ta posjeta biti prilika za dogovor o realizaciji konkretnih projekata, koji su od izuzetne važnosti za Cmu Goru. Na istu temu ambasador Gruber razgovarao je i sa premijerom Filipom Vujanovićem.

MILOŠ PEMĆ

Princeza Jelisaveta u Podgorici

Podgorica - Princeza Jelisaveta Karađorđević juče je posjetila Narodnu stranku i na pres konferenciji, zajedno sa liderom te partije dr Novakom Kilibardom, izjavila je da je oduševljena Crnom Gorom i reformskim procesima koji se događaju u njoj. Dr Kilibarda je rekao da će princeza Jelisaveta Karađorđević u organizaciji Narodne stranke, nakon što bude primljena kod najviših crnogorskih rukovodilaca i lidera pojedinih političkih partija, obići Kliničko-bolnički centar u Podgorici, Bolnicu za koštana oboIjenja u Risnu, Institut ~Dr Simo Milošević" u Igalu, Dom za nahočad „Mladost" u Bijeloj, a jedan dan će provesti i u Vasojevićima, postojbini dinastije Karađorđević. Kao dokazani humanista, kako je sama rekla, princeza će se u tim ustanovama upoznati sa njihovim potrebama, kako bi u svijetu organizovala humanitarne akcije. Princezu Jelisavetu primiće i mitropolit Amfilohije Radović. Ona je juče saopštila da je dobila državljanstvo Republike Srpske i da übuduće neće morati da dobija specijalnu vizu za dolazak u domovinu. Dr Novak Kilibarda založio se za vraćanje imovine dinastiji Karađorđević u Srbiji, isto kao i potomcima dinastije Petrović u Crnoj Gori. (Montena-fax)

Raste promet u barskoj Luci

Bar U 1 arskoj Luci je. u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, pretovareno blizu milion tona raznog tereta, preciznije 949.377 hiljada tona, od čega je više od polovine generlanog, blizu 380 hiljada tona tečnog i nešto preko 55 hiljada tona rasutog tereta. To se, u ovim uslovima, smatia solidnim učinkom, raada je daleko ispod nekadašnjeg učinka, a posebno ispod instalisanih kapaciteta, koji iznose pet miliona tona godišnje. Barski dokeri su u prošlom mjesecu pretovarili nešto preko 156 hiljada tona, pretežno generalnog i tečnog tereta, dok su od prošlog petka do juče ~obradili“ devet brodova sa oko ZOJhlljada tona razne robe. Špediteri su za sjutra i narednih nekoliko dana najavili dolazak još desetak brodova, koji treba da iskrcaju željezne šipke, razna ulja i banane, a da ukrcaju drvnu građu i metalne trake. (Montena-fax)

Istraživanja paleolitskih naselja u Bjelopavlićima

Podgorica - Prva faza radova na prvom međunarodnom projektu iz oblasti arheologije, pod nazivom „Paleolit mediteransko-kontinentalne granične zone u Crnoj Gori“, počeo je prekjuče na području Bjelopavlićke ravnice i trajaće do kraja ovog mjeseca, a nastavak slijedi u oktobru - rečeno je na pres konferenciji u Ministarstvu kulture Crne Gore. Projekat zajednički rade stručnjaci iz Arheološke zbirke Crne Gore, Arheološkog instituta Srpske akaderaije nauka i umjetnosti, profesori Univerziteta iz Mičigena i Londona. Stručnjaci smatraju da će to istraživanje imati plodne rezultate, te da je ono od internacionalnog značaja, jer su rijetka

nalazišta u Evropi iz tog perioda. Arheolozi su do sada u Crnoj Gori radili na sedam lokaliteta, sa ostacima iz doba paleolita, a s obzirom na to da je prostor Bjelopavlića bio i tada pogodan za život Ijudi, pretpostavlja se da će se pronaći tragovi materijalne kulture iz tog perioda. Najznačajniji lokalitet u Crnoj Gori, na kojem je dosad rađeno - Crvena stijena kod Nikšića - istovremeno je i najznačajniji lokalitet u Evropi, sa naslagama visokim 21 metar. Nosilac ovog projekta, sa crnogorske strane je Mitra Cerović, inače direktor Arheološke zbirke Crne Gore, asa američke profesor dr Robert Vjelon, iz Mičigena. (Montena-fax)

Beograđanka nestala u talasima

Bar - Beograđanka Katarina Vještica (24) nestala je prekjuče oko podne u moru kod Bara i uprkos stalnoj potrazi još nije pronađena. Ona se, po velikom nevremenu, sa suprugom Dejanom Grubišom, kupala na plaži Žukotrlica, kojom prilikom su ih i preko dva i po metra \ isoki talasi, zajedno sa još nekoliko kupača, odbacili podalje od obale. Sarao zahvaljujući intervenciji poiicije, koja je gliserom : okupila nekoliko davljer.. među kojima i Grubišu, posljedice nijesu bile daleko iragičnije. (Montena-fax)

Fudbalski spektakl u Nikšiću

Nikšić - Nikšić je danas prvi put domaćin tradicionalnog Ijetnjeg sportskog spektakla - susreta dviju reprezentacija crnogorskih fudbalera. Petrput zaredom sastaju se selekcije „Montenegrostars“, koju čine fudbaleri iz Crne Gore koji igraju u inostranim klubovima, a protivnik im je selekcija najboljih ernogorskih igrača koji se takmiče u domačim ligama. Očekuje se đa će se na stadionu kraj Bistrice okupiti rekordan broj gledalaca, jer će biti u prilici da posmatraju igru Dejana' Savićevića, Predraga Mijatovića, Slaviše Jokanovića, Ivice Kraija, Budiraira Vujačića, Niše SaveIjića, Željka Petrovića, Branka Brnovića i mnogih drugih internacionalaca. Na toj utakmici od aktivnog igranja oprostiće se Željko Janović. (Montena-fax)

Sindikat plaća rudarima oporavak

Pljevlja - Sindikat Rudnika ugija u Pljevljima finansirao je ove gpdine banjsko-klimatski oporavak i liječenje za oko 300 zaposlenih u tom preduzeću. Rudari su, uglavnom, boravili u Gomjoj Trepči i Vrnjačkoj Banji, dok je njih dvadesetak iskorisblo mogućnost besplatnog odmora u Igalu i Petrovcu. [Montena-fax]

8

Petak, 10. jul 1998,