Danas

HRONIMA ·

Otvoreno pismo grupe nastavnika Filozofskog fakulteta |

četvrtak, 1. jun 2000.

Džordž Robertson u poseti Kosovu

Rezolucija 12

oinunosti nealizovana

FOTO: ROJTERS

Kosovska Mitrovica - Generalni sekretar NATO Džordž Roberson izjavio je juče da Rezolucija 1244 o Kosovu nije „u potpunosti realizovana“ i da će se Ujedinjene nacije založiti da se taj dokument sprovede u delo. Još se nisu stekli uslovi za povratak Vojske Jugosavije i policije Srbije na Kosovo, kazao je Robertson nakon susreta sa lokalnim liderima Srba i kosovskih Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Robertson je u sedištu regionalne Civilne misije UN na Kosovu u južnom delu Mitrovice, razgovarao sa jednim od lidera Srba sa severa Kosova, Oliverom Ivanovićem

i liderom Albanaca iz južnog dela grada Bajramom Redžepijem. Robertson je, nakon tog susreta, istakao da je Kosovska Mitrovica danas najvažniji grad na Kosovu i da budućnost ovog podeljenog grada i Kosova uopšte, zavisi od građana koji tu žive.

Generalni sekretar NATO-a je, ocenjujući da nema još uslova za povratak VJ i policije na Kosovo, kazao da je na Kosovu Kfor i da će te snage obezbediti sigurnost svim etničkim zajednicama. „KFOR neće tolerisati nikakvo novo naselje, a posebno ne protiv malih etničkih zajednica“, kazao je Robertson. (Beta)

Posle protesta

žitelja BresJa

Kfon vnatig koninolni punkt

Kosovo Polje - Pripadnici Kfora ponovo su preksinoć postavili kontrolni punkt kod sela Bresje na magistralnom putu Priština-Peć, koji je bio postavljen u subotu nakon deblokade tog puta, ali je prekjuče uklonjen, izjavio je agenciji Beta predsednik SNS Kosova Polja Sveto GrUJić. Oko 500 meštana Kosova Polja i okolnih sela blokirali su u subotu magistralni put Priština-Peć kod sela Bresje u znak protesta zbog napada na upu meštana ispred kaane, kada je povređeno petoro ljudi. Prema Grujićevim rečima, Kfor je bez ikakvog povoda povukao svoj punkt prekjuče ujutro, koji je postavljen posle deblokade puta, radi kontrole ulaska u selo Bresje. Nakon or Grujića sa komandirom policije UN za Kosovo Polje Aleksandrom Braconijem i predstavnicima ~ Kfora, punkt je ponovo Ppostavljen. (Beta)

Priština - Generalni sekretar NATO Džordž Robertson rekao je na jučerašnjem sastanku u Prištini sa komandantom Kosovskog zaštitnog korpusa Agimom Čekuom, da će NATO pružiti podršku ovom korpusu, koji se nastao iz nekadašnje OVK.

Robertson je istakao da će od međunarodne zajednice zatražiti finansijsku pomoć za Korpus, što zbog „hroničnog nedostatka novca“ traži i šef Unmika Bernar Kušner.

RUBERTSDOM: NATO će npiužiti podnšku MKZK

„Na Kosovu imamo napredak, ali još uvijek mora mnogo da se radi“, rekao je generalni sekretar NATO i dodao da je cilj obnove pokrajine „multietnička demokratija“. Robertson je ponovo apelovao na vođe srpske i albanske nacionalne grupe da sarađuJu u korist „trajnog mira“.

Ceku je istakao da je Kosovski zaštitni korpus jedina institucija koja predstavlja

model za budućnost srpske

pokrajine. (Srna-AP)

Uruverziteta u Prištini

Niš - Grupa od 13 nastavnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini zahtevala Je juče raspisivanje prevremenih i poštenih izbora na svim nivoima, obustavu postupka za donošenje Zakona o terorizmu, ukidanje Zakona o univerzitetu i Zakona o informisanju, kao i ostavku republičkog ministra višeg i visokog obrazovanja Jevrema Janjića.

U otvorenom pismu ove grupe nastavnika Prištinskog univerziteta navodi se da oni sada ističu ovakve zahteve, jer je „sveukupna sudbina građana i intelektualne zajednice na ivici ponora“, uz „Driznanje“ da su u vreme donošenja Zakona o univerzitetu i i informisanju zbog tadašnje „Specifične situacije zbog događaja na Kosovu i Metohiji ostali nemi, ne digavši nijedan glas protiv sveukupnog vrlo negativnog dešavanja u zemlji“.

U interpretaciji intervjua koji je za dnevnik Glas javnosti dao načelnik Generalštaba VJ, general-pukovnik Nebojša Pavković, agenciji Beta potkrala se greška, kaže se u saoštenju dostavljenom našoj redakciji.

General Pavković je na pitanje novinara Glasa „Verujete li da su lideri opozicionih stranaka, uključujući tui Vašeg nekadašnjeg pretpostavljenog Vuka Obradovića, zaista plaćenici NATO-a“, odgovirio:

„U toku agrecije NATO je počinio nezapamćen zločin našem narodu. Poznati su naredbodavci i počinioci tih zločina. Oni koji sarađuju sa naredbodavcima i počiniocima zločina, javno 1tajno, njihovi su saučesnici, jer tim činom amnestiraju zločine“. Novinar je is-

pustio reč „koji“ , čime je bitno izmenio smisao reči generala Pavkovića, kaže se u Betinom saopštenju.

Miting meštana sela Koretište kod Gnjilana

SP traže poupatak Upjske Jugoslavije

Beograd - Žitelji sela Koretište u opštini Gnjilane poslali su šefu Misije UN na Kosovu Bernaru Kušneru i komandantu Kfora španskom generalu Huanu Ortunju pismo u kojem protestuju zbog ubistva trojice Srba, 28. maja u selu Cernica. U pismu, usvojenom na mitingu kojem je u utorak uveče prisustvovalo oko 500 meštana, traži se rasvetljavanje zločina u Cernici i javno suđenje počiniocima ubistva, javljaju srpski izvori sa Kosova.

Srbi iz Koretišta zahtevaju od Kušnera i Ortunja da rasvetle i sve zločine počinjene protiv preostalih Srba na Kosovu i Metohiji, kao i da dozvole povratak jugoslovenske vojske i policije u pokrajinu, po odredbama.Rezolucije 1244

UN. Sa protesta je upućeno i odvojeno pismo pomoćniku saveznog ministra za inostrane poslove Nebojši Vujoviću u kojem se traži da „počnu pregovori oko povratka jugoslovenske vojske i policije“ na Kosovo. Na skupu je najavljeno da će protestno pismo biti upućeno i Srpskom nacionalnom veću sa samo jednim zahtevom - da Veće hitno istupi iz Privremenog administrativnog veća i Prelaznog saveta.

Žitelji Koretišta nastaviće sa protestima u vidu javnih okupljanja i blokada puteva sve do ispunjenja zahteva. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, biće formiran srpski zaštitni korpus za Kosovo i Metohiju, zaključeno je na mitingu u Koretištu. (Beta)

„Tražimo da vlast prihvati

zahteve najvećeg dela javno-

sti za raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima. Naša je dužnost da zahtevamo od sadašnje vlasti da raspiše poštene izbore koji se mogu javno kontrolisati i da se tako vidi ko ima poverenje građana i pokrenu procesi koJi vode izlasku iz krize koja naše društvo vodi u apsolutnu katastrofu“, navodi se u p!smu. U njemu se zahteva i da aktuelna vlast što pre obustavi postupak za donošenje zakona o terorizmu pošto će njegovo usvajanje „Izazvati tragičnu podelu“ među građanima Srbije. „Takav zakon će biti osnov za mnoge nekontrolisane postupke državnih organa pri tumačenju i primeni ako se imaju u vidu politički motivi za njegovo usvajanje“, navodi se u pismu i dodaje da će Jedina posledica takvog za-

a: | CAT a

konskog akta „biti veliki strah

. Bnalani Snhije lici

građana“.

Grupa nastavnika Filozofskog fakulteta, koji je izmešten u Blace, iznela je i niz veoma oštrih kritika na „katastrotalnu“ sadržinu i posledice Zakona o univerzitetu i informisanju, kao i na „vojnopartijsku“ direktivu resornog republičkog Ministarstva o prekidu nastave na fakultetima, koje ih je pretvorilo u „za-

. branjene ustanove“.

Pismo su potpisali redovni i vanredni profesori dr Milomir Janjić, dr Dragoljub Živković, dr Dragan Milaković, dr Jovan Zivković, dr Đokica Jovanović, dr Veljko Đorić, docent Marko Aslagić, asistent mr Jasmina Petrović, asistent pri-

pravnik Tatjana Radulović, asistent Slaviša Nedeljković,

docent Slađana Đurić, mr Bo-

židar Zarković i asistent Božidar Zdravković. Z. Miladinović

Moskva - Nakon završetka posete delegacije srpske opozicije Moskvi, lider Demokratske partije Zoran Đinđić dao je intervju za moskovski list Komersant, u kojem komentariše strategiJu Moskve na Balkanu.

Premda kaže da je zado-

| voljan posetom i podrškom

koju su ruski sugovornici pružili demokratskim promenama u Srbiji, Đinđić dodaje da je susret s Ivanovim mogao biti vrlo koristan, ali da je veća odlučnost predstavnika Rusije u pristupu Srbiji još važnija.

„Oni su se uglavnom potrudili da nas saslušaju“ kaže Đinđić „ ı mada je njihov odnos prema onome što smo im govorili bio blagonaklon, ne bi bilo loše kad bi s ruske strane dolazilo više ocena i preporuka.“

„Zbog kratkoročnog inteTresa - kako bi se predstavila kao sila koja može uticati na Miloševića, Rusija gubi mnogo Više - svoju poziciju kod stanovništva Srbije, koje je uvek simpatisalo majku-Rusiju. A posle neizbežnog odlaska Miloševića, Srbi neće zaboraviti da je Moskva produžavala agoniju režima jer nije mogla odlučiti da s njim potpuno pre·kine“, kaže Đinđić u interVJUU. Đinđić smatra da bi ruska diplomatija na Balkanu trebalo da bude aktivnija i do-

Intervju Zorana Đinđića moskovskom listu Komersant

Rusija npgtužava agomijii Miloševićnu0u npžima

daje da je današnja Jugoslavija neka vrsta tržišta poli-. tičkih deonica. „Rusija za sada sramežljivo ulaže u deonice srpskih demokrata. 1 kad oni kroz neko vreme dođu na vlast, Rusija neće imati mnogo akcija u rukama. Danas ulagati u Miloševićeve akcije, koje su skoro besplatne, znači bacati novac u vetar - za godinu dana one neće vrediti ni pare.“ Upitan da li Zapad druga-

čije postupa, Đinđić odgova- |

ra potvrdno i objašnjava da ga pred svaki protestni miting nazivaju predstavnici ministarstava inostranih poslova zapadnih zemalja, s obećanjem da imaju spremnog dežurnog diplomata koji može odmah da objavi saopštenje ako Milošević odluči da upotrebi silu.

„Teza o tome, da srpska opozicija gleda na Zapad i da je zbog toga antiruski nastrojena, nije samo pnogrešna već ı štetna za Rusiju. Interesi nove Rusije i Zapada na Balkanu u. mnogome se podudaraju. Moskvi- mora biti u interesu da na vlasti u Beogradu bude rukovodstvo koje se neće sukobljavati sa Zapadom i koje će imati dobre odnose s RusiJom, SAD i Nemačkom. Treba se osloboditi pogrešne logike tipa 'što je loše za Zapad, dobro je za Rusiju i obratno“, kaže Đinđić. (Sense) __

Jelka Jovanović (desk),

Imre Sabo, Vladimir Stefanović (Beograd),

Danas, dnevnik, izdaje preduzeće za novinsko-iz

davačku delatnost, DAN GRAF d.o.o, Redakcija: Alekse Nenadovića 19-23, V sprat, Beograd, e-mail: danaseeunet.yu, danasdesaeinfosky.net, tel/fax: 344-11-86, 432-731. Predsednik Upravnog odbora: Radomir Ličina. Direktor DAN GRAFA: Dušan Mitrović. Glavni urednik: Grujica ~ kolegijum: Božidar Andrejić (zamenik glavnog urednika), Radovan B ri P - CVIJIĆ (sport), Ludwik Wincenty Gadomski (posebna izdanja), Zdra Radomir Ličina, Gordana Logar, Dragana Luković (marketing), Zagorka Milošević,

Dragan Stošić (kultura), Prodaja: Slavenka Đurović, Milorad Đ

Spasović, Odgovorni urednik: Veseljko Koprivica, Redakcijski alać (Novi Sad), Safeta Biševac (unutrašnja) Nikola Burzan, Petar vko Huber (zamenik glavnog urednika), Milovan Jauković (svet), Predrag Mitić (foto), Aleksandar Nikašinović, Vesna Ninković urović. Žiro-računi 40816-603-5-3045538 i 40816-603-8-4045538

Stampa „Forum“ – Holding korporacija, Vojvode Mišića 1, Novi Sad, ISSN 1450-538X