Danas

TDjanas utorak, 6. jun 2000.

22

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Lisabonu

Potlionica neće Skneniiti

Sa [HF

Podgorica, Lisabon - Šef portugalske diplomatije Zaime Gama obećao je juče u Lisabonu predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da može da računa na evropsku podršku u razradi već odobrenih projekata, od programa „Obnove“ do konkretnih ulaganja posredstvom Evropske investicione banke, prenosi Radio Grne Gore

Đukanović je u jednodnevnu posetu Lisabonu otputovao na poziv portugalske vlade, koja do kraja meseca predsedava Evropskom unijom. Đukanović je ponovio da je Crna Gora privržena putu ka transatlantskim i evropskim integracijama, bez obzira na opstrukciju režima iz Beograda. On je, kako javljaju agen-

Miipko Šapgvić ohišaa

evropskom Kkoipsa

cije, ubistvo svog savetnika za bezbednost Gorana Žugića prošle nedelje povezao sa pritiskom Beograda na proevropsku politiku Podgorice. „Nije samo moj utisak, nego opšti utisak javnosti da je to ubistvo bilo političko“, rekao Je Đukanović.

On je naglasio da Podgorica „neće skrenuti sa demokratskog, proevropskog kursa“ i potvrdio je da je spreman da raspiše referendum o nezavisnosti Crne Gore ako predsednik Slobodan Milošević ne počne demokratske reforme, ali je naglasio da ne želi sukob. „Verujemo da je vreme na našoj strani... ali ne želimo da podstaknemo Miloševića da izazove peti balkanski rat“, rekao je on. (Beta)

DEŽURNA

Niški borci ratova od 1990. optužuju predsednika Slobodana Miloševića

„Previše je tleset goilina nata"

Niš - Udruženje boraca ratova od 1990. godine iz Niša juče je optužilo predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da vodi rat protiv opozicije i studenata. „Zašto vodite rat protiv opozicije i studenata“, pitaju Miloševića u saopštenju članovi Udruženja, navodeći da su stranački neopredeljeni, da su se borili u

Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ina Kosovu i da su im se „rovovi ogadili“.

„Rat se može voditi mesec-dva, godinu-dve, ali 10 je previše. Ako baš mora, rat se može voditi protiv jednog naroda, ali protiv opozicije, studenata, svoje mladosti i budućnosti previše je“, navode članovi Udruženja boraca iz Niša. (FoNet)

Ponovo pucnjava u selu Cernica

RMihanci pucali,

Snhima Oiluzeto OPUŽjE

Gnjilane, Cernica - Kraći rafal iz automatskog. oružja, ispaljen je preksinoć na kuću Srećka Savića u mešovitom selu Cernica, desetak kilometara udaljenog od Gnjilana, saopštili su juče srpski izvori iz Kosovskog pomoravlja.

Kako su Beti preneli radioamateri, vatra.Je otvorena iZ dela sela nastanjenog isključivo Albancima, a u napadu nije načinjena nikakva šteta.

Američki vojnici Kfora su posle napada „započeli raci-

ju u srpskom delu Cernice i

Nevolje izdavača novina u Srbiji ne prestaju

haške pnitvonenile

Nastavak sa 1. strane

Potpredsednik RS je razgovarao sa predsednikom Tribunala Klodom Zordom, sekretarom Doroti de Sampajo ı sa šefom istraga u Tužilaštvu Džozefom Ralstonom. Sarović je posebno pozdravio spremnost Tribunala da u određenim slučajevima 1 uz potrebne garancije RS privremeno pusti na slobodu optužene za ratne zločine. On Je rekao da bi tu praksu trebalo nastaviti jer doprinosi većem poverenju u Tribunal. Zakon RS o saradnji sa Tribunalom će verovatno brzo ući u proceduTu, rekao Je Sarović.

On Je izjavio da je njegova -

poseta nastavak prošlonedeljne posete premijera RS Milorada Dodika Tribunalu. „Dodik i Ja istakli smo najvažnija pitanja koja su na neki način u RS usaglašena i oko kojih postoji neka vrsta konsenzusa“, rekao je Sarović. Potpredsednik RS je obišao

optužene u pritvoru. Na pitanja novinara odgovorio je da nije razgovarao sa svima već sa većinom optuženih sa srpske strane, pošto su neki imali porodične posete. Predsednik Tribunala ocenio Je razgovore sa Sarovićem kao „vrlo pozitivne“, rekao je Beti portparol Džim Lendejli.

·Zorda je Saroviću rekao da je

ekspeditivnost postupka njegova glavna preokupacija. Ukazao Je na to da je privremeno puštanje na slobodu stvar odluke sudija koji pri donošenju takve odluke cene da li se optuženi sam predao TrTibunalu. Predsednik Tribunala izrazio je sremnost da pomogne u izradi zakona o saradnji RS eventualnim mišljenjem o tom propisu ukoliko vlasti RS to žele. Predsednik Tribunala je Saroviću rekao da je podizanje optužnica stvar glavnog tužioca za koju Je puna saradnja država veoma važna. (Beta)

Vliik BDpašković smenio pretisetinika SPI Knaljeva

Kraljevo - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenio je predsednika odbora te stranke u Kraljevu Srđana Đorđevića, javila je sinoć Televizija Kraljevo. U informaciji se ne navodi zbog čega je smenjen Đorđević.

Đorđević je juče podneo ostavke i na članstvo u upravnim odDorima Javnog preduzeća za informisanje „Ibarske novosti“ i Fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

U saopštenju dostavljenom „IDarskim novostima“, Đorđević je

istakao da je sa mesta predsednika opštinskog odbora SPO smenjen na inicijativu narodnih poslanika iz Kraljeva Radoslava Jovi-

ća ı Milomira Sljivića. „Želim da verujem da ova kadrovska promena neće značiti i promenu kursa političke orijentacije SPO u Beogradu i Kraljevu“, navodi u saopštenju Đorđević. On je dodao da je ostavke u:odborima javnih preduzeća podneo zato što je u njih delegiran iz SPO. Đorđević je naveo da „više ne želi da snosi ni delić odgovornosti za stanje na političkoj sceni u Kraljevu“. (Beta)

GŠ UJ ppetdlaže Miloševića 1a Opilen naporno hepoja

Beograd - Generalštab Vojske Jugoslavije

UMKRATIO

Demokratska stranka, ističe da odluka ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića vezana za zamenu službenih legitimacija policajaca predsta-

„Mlatn

Beograd - Beogradski nezavisni dnevnici i dalje imaju problema sa nabavkom papira iz jedine domaće fabrike novinske hartije, sremskomitrovičko agenciji Beta u red dnevnih listova.

Direktor i glavni i odgovorni Glasa javnosti Slavoljub Kačarević rekao Je da Je taj list juče štampan na nekvalitenom „papiru za kese“. On je dodao da je „Matroz“ ponovo bio u izvesnom zastoju, ali da ima nagoveštaja da je proizvodnja normalizovana.

- Direktor dnevnika Blic Miodrag Đuričić rekao je da je taj list, koristeći zalihe papira, uspeo da čak poveća tiraž na oko 170.000 primeraka i približi se nekadašnjem od oko 200.000. Đuričić Je rekao i da se Blic, nakon što je državna štamparija „Borba“ sredinom

cijama više beogradskih

07" JOŠ HE iSDOPIIČIIje lljno ngto papina

„Matroza „ IeČeMO JE.

prošlog meseca prekinula saradnju, trenutno štampa u Podgorici, Sarajevu, Nišu, novosadskom „Forumu“ i štampariji Glasa Javnosti. Glavni urednik Danasa Grujica Spasović rekao je da taj list ima zalihe papira za Još dva dana. Napominjući da Danasu, kao ni ostalim nezavisnim listovima, Savezno ministarstvo za trgovinu ne dozvoljava uvoOZ Dapira, Spasović Je rekao da Je poslednja isporuka papira iZ „Matroza“ plaćena po ceni od 35 dinara po kilogramu.

Prosečna cena „Matrozovog“ papira je, prema nezvaničnim informacijama, 30 dinaTra po kilogramu. Direktor „Matroza“ Dragan Lazić najavio je krajem prošle nedelje normalizovanje proizvodnje papira, nakon izvesnih, kako je rekao, tehničkih problema s mašinama. (Beta)

od Srba oduzeli pet pištolja, za koje su njihovi vlasnici imali uredne dozvole Za posedovanje“, preneli su radioamateri. U Cernici je 28. maJa ubijeno troje i ranjeno dvoJe Srba. (Beta)

Makedonski premijer upozoren

Fonpminana

„Rihanska

nacionalna

arija

Skoplje - Makedonska vlada Je obaveštena da su potvrđena saznanja o formiranju takozvane „Albanske nacionalne armije“ čiji Je cilj oslobađanje albanske teritorije pod slovenskom dominacijom, piše makedonski opozicioni nedeljnik Start, čiji tekst Juče pre-

Obijene prostorije JUL i preduzeća „Javor“

Ghezhedenje nije primetiln np0valnike

Beograd – U noći između subote i nedelje obijena je zgrada tržnog centra u Ustaničkoj 194, gde se, pored OO JUL, nalaze i kancelarije nekoliko firmi. Tom prilikom demoliane su prostorije Opštinskog odbora JUL Zvezdara, a iz preduzeća „Javor“, čije se kancelarije nalaze sprat ispod OO JUL ukraden Je televizor i faks. „Provalnici su razbili staklena ulazna vrata, a zatim su razvalili vrata kancelarije na prvom spratu. Ništa nije odneto, instalacije su pokidane, a kompjuter, faks ı štampač zatekli smo na podu. Oštećeni su, ali je sve tokom jučerašnjeg dana sanirano“, kaže Svetlana Popović, tehnički sekretar OO JUL Zvezda- | ra. Ona dodaje da to „nisu uradili lopovi, već lica iz redova Otpora ili opozicionih stranaka, koji su očigledno želeli da nas zaplaše. Da su lopovi, verovatno bi

nešto odneli“.

Popović dodaje da prasak nastao usled lomljenja stakla na ulaznim vratima nisu čula ni dva radnika obezbeđenja „Beobanke“, koji su se cele noći nalazi- li u zgradi. Podataka o visini materijalne štete za sada | K.S. It

nema, a u toku je istraga MUP-a.

u Ustaničko} ulici

x 3 SaBSi S

„Sedište demolirano, aline ~

i pokradeno“: Prostorije JUL

ALEKSANDAR

nosi skopski Jutarnji dnevnik.

Prema navodima nedeljnika, „Albanska nacionalna armija“ se sastoji od nekadašnjih članova Oslobodilačke vojske Kosova, građana Ma— kedonije ili lica koja povremeno dolaze u zemlju, a deo njih su i bivši oficiri Makedonske armije. Start se poziva na IZveštaj koji je navodno pripremljen u sektoru za bezbednost Ministarstva odbrane, a šef te službe pukovnik Nikola Kosteski ga je, kako se navodi, predao makedonskom premijeru Ljupču Georgijevskom, prenosi Maktaks.

U izveštaju se prvi put navode datumi, mesta, lokacije i imena pripadnika OVK, maedonskih državljana, i iz njega jasno može da se vidi da su „Albanska nacionalna armija“, ali i pripadnici Kosovskog zaštitnog korpusa stalno bili prisutni na makedonskoj teritoriji, gde su imali organizovane 1 krizne štabove ı skladišta oružja. (FoNet)

„Prijatelji dece Palilule“ organizuju

Letovanje li Bunansi(o0j

predložio je da predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, zbog „ispoljene lične hrabrosti, odlučnosti i smelosti u donošenju odluka od strategijskog značaja za odbranu i bezbednostSR Jugoslavije“ odlikuje Ordenom narodnog heroja, prenosi u današnjem broju beogradska Politika. ~

U saopštenju GŠ VJ se navodi da se takav predlog zasniva na članu 7. stav 3. Zakona o odlikovanjima SR Jugoslavije i „inicijativi pripadnika VJ, za herojske podvige koji služe kao primer herojstva u odbrani suverenosti,

teritorije, nezavisnosti i ustavnog poretka SR Jugoslavije“.

vlja još jedan dokaz panike koja vlada u redovima režima. DS dodaje da, kao stranka, pruža podršku svim policajcima koji, kako kažu, „svoj posao obavljaju isključivo po zakonima profesije, a ne po direktivama vladajućih partija“, zaključuje se u saoštenju DS i ističe da Je „Srbiji potrebna profesionalna ne'partijska policija“.

Delegacija Veća građana jugoslovenske Skupštine otputovala je u Rusiju na poziv predsednika donjeg doma ruskog parlamenta - Dume Genadija Seleznjova, javila je juče RTS. Delegaci-

Slobodan Milošević, kako se navodi u pred- |_ ju predvodi predsednik Veća građana i lo. GŠ VJ objavljenom na naslovnoj strani Po-| visoki funkcioner SPS Milomir Minić. litike, kao predsednik SRJ „nije pokleknuo Mirko Marjanović, predsednik Vla-

pred ultimatumima Koji su imali za cilj okupaciju naše zemlje i njeno stavljanje u službu interesa najmoćnijih sila sveta“. (Beta)

de Srbije i Mira Marković, predsednica Direkcije JUL razgovarali su juče sa delegacijom opštine Brus o projektima -| za bržirazvojtog kraja.

„Prijatelji dece Palilule“ tokom raspusta organizovaće dečje letnje kampove u Bugarskoj, saznajemo od Ljiljane Proković, sekretara organizacije. Dečji kampovi nalaze se u Varni i Sozopolu, a biće realizovani od 17. juna do 27 avgusta, u smenama od po deset dana. „Prošlog leta boravili smo u Strugi ı u dečjem kampu u blizini Moskve. Tokom proteklog prolećnog raspusta bili smo u Nacionalnom dečjem ekološkom centru u Kovačevcima u Bugarskoj. Pored odmora, uspešno su realizovani programi vaspitnih, zabavnih i sportskih aktivnosti“, kaže Proković i naglašava da deca veliki značaj pridaju onome što sa odmora ponesu kao svoj duhovni prtljag: „Dečji stvaralački kampovi su više od odmora. Mališani se, pored kupanja i sunčanja, uključuju i u neku od stvaralačkih radionica. Poseban doživljaj predstavljaju raznovrsni večernji programi, koje

deca pamte i rado prepričavaju“, kaže Proković. Ona dodaje da su se, na inicijativu dece i roditelja, sa predstavnicima dečjih odmarališta u Bugarskoj dogovorili o povoljnim uslovima organizovanja kampova.

Informacije o ceni i uslovima smeštaja zainteresovani mogu dobiti putem telefona 3345-355, ili u prostorijama organizacije, u Ulici 27. marta 35.

Uz kupon Danasa letovanje Je jeftinije za 10 odsto. Zainteresovani roditelji treba da kupon donesu ili pošalju na mavedenu adresu.

ime i prezime

ime roditelja

'adresa

telefon