Danas

1 0 Danas

SOFTVER / HARDVER/LINUX KUTAK

_đ|

edaBov es agaagaogeonabeygeyovasav ovo a ua dy ds aa alu a e & M & »

U LTRAPLAYER | 0

Informatička industrija Je.već u nekoliko navrata preokrenula naglavce sve moguće tradicionalne ekonomske doktrine, a poslednja u nizu tih minirevolucija je trend sveopšte borbe na tržištu besplatnih alata. Do pre samo deset godina tako nešto je bilo neza-

mislivo – pokušajte da u glavi prikažete sebi situaciju u kojoj bi Jedan pekar konstantno ulagao znatan trud i novac kako bi baš on besplatno delio hleb, a ne njegovi konkurenti! Jedna od najupornijih softverskih delatnosti na polju besplatnih alata u posednje vreme je reprodukcija digitalne multimedije (mizike). Sve je počelo sa MP3 standardom za sažimanje zvučnih zapisa ı Winampom, a kasnije se u bitku uključio još i Sonique, Windows Media Player kao ı UltraPlayer.

U ovom broju govorimo o ovom poslednjem i verovatno već naslućujete kako je stvar odlična, već samim tim što

_ Sony je objavio da namerava da licencira tehnologiju koja stoji iza PlayStationa 2 i

· drugim kompanijama. U · Sonyju se nadaju da će nezavisni proizvođači početi da nude širok spektar uređaja koji će u sebi sadržavati i PS2 konzolu, poput televizora ili raznih na· menskih set-top uređaja, a nudiće se odvojeno i pojedini ČE povi, tako da se već spominju | uređaji poput pisača sa ugra·Gdenim grafičkim procesorom. · Sony trenutno još uvek ne mo-

že da zadovolji potražnju za PlayStationom 2; ali u kom- paniji su već uložili preko 1,2 milijardi USD u pove

proizvodnih kapaciteta.

| Posle Ove poliu-peshe QOdIRE aORSSURJE u areni „kućna” Ji verzija CeBIT-a je ove godine delila termin sa velikom EXPO2000

je predstavljena unutar našeg dodatka. Zaista, u okviru UltraPlyera će vas dočekati dobar sistem za dekodiranje, stabilan rad, atraktivni interfejs, podrška za više različitih audio formata (MP3, MP2, Microsoftov WMA, WAV, audio kompakt diskovi...), otvorena arhitektura koja omogućava Izmene interfejsa (skinovi) i dodatke na funkcionalnost u obliku različitih p/uginova, a posebna je pažnja poklonjena internet streaming multimediji. Naravno, trebaće više od puke tehničke perfekcije kako bi se skinuo kralj Winamp sa svog prestola, ali treba priznati kako je UltraPlayer vrlo oštro krenuo i već u startu dodao još malo „začina” digitalnoj multimediji

pod Windowsima. A. Grgić Potražite na internetu: WWWW.ULTRAPLAYER:COM ___

konzole,

jula sa cenom od oko 142: USD, dok će u SAD ı

toku jeseni.

ČVyrix Il

VIA je O BI poboljšanu verziju svojih Cyrix III procesora koji rade na taktu između 533 ı 667 MHz. Prva verzija procesora nikad nije ušla u pravu masovnu proizvodnju tako da ıh je vrlo teško naći na tržištu, ali sa novim procesorima VIA namerava da vrlo ozbiljno nastupi! na donjem segmentu tržišta. Procesori se proizvode u 0,18-mikronskom proizvodnom procesu i troše manje od 10 W energije, a veleprodajne cene (u SAD-u) se kreću od 75 USD za 533-megahertznu verziju, do 160 USD za 667-– 710 7 procesor.

ij izložbom. Organizator je pokušao da nađe rešenje u premeštanju

sajma u Lajpcig (Leipzig), ali većina izlagača nije prihvatila ovu promenu.

___ LE)PZIG 30,8.-3.9.2080

Evropu stići u >

Bajclćofifice postaje [Mif(aprosco(i0 GrorW/orS

Microsoft, koji je dobar deo svog bogatstva zaradio na Office imenu, odlučio je da svoju poslužiteljsku po'nudu odvoji u imenu od izuzetno unosnog kancelarijskog paketa aplikacija. Microsoftova BackOffice porodica, koja se danas sastoji od Exchangea, SQL Servera, Proxy Servera, System Management Servera ı Site Servera, dobila je novo generičko ime Microsoft Servers. Novo ime će početi da se primenjuje dolaskom na tržište novih verzija aplikacija, od kojih bi neke trebalo da budu dostupne već do kraja ove godine.

Ricohovo odeljenje Disc Media and Systems Center (DMS-C) Je objavio kraj uspešnog razvoja deset-brzinske CD-RW tehnologije. Novi 10x CD-RW mediji će biti kompatibilni sa svim postojećim relevantnim standardima, što istovremeno znači ı da će biti unazad kompatibilni sa postojećim MultiRead CD-ROM pogonima, a prvi desetbrzinski CD-RW snimači se mogu očekivati na tržištu već početkom jeseni. Više informacija možete potražiti na:

vwwvvw.ricohdms.com

PDS |PIjeN7SGA&G 7)

Sony je objavio da namerava da izda prenosnu verziju svog originalnog PlayStationa. Nova – stara Sony/jeva konzola dobila je ime PSone, a može se povezati ı sa mobilnim telefonom, omogućavajući korisnicima presnimavanje Igara i međusobnu razmenu podataka. PSone trostruko je manjih dimenzija od originalnog 32bitnog PlayStationa, ali za razliku od najpopularnije prenosne igrače Nintendovog GameBoya, ne može raditi bez spoljnog izvora napajanja. Prodaja u Japanu će početi 7.

1 de Oi O hh 7. ME, ples li EIČVA saonim što već imate na radnom stolu. To jezvezda. ~ vodilja elre)- | proizvođača ovakvog. _softvera ije trebalo nE služi za naštimavanje vašeg računara.:PCA 5000 je _ proizvod firme SmartAlec Corp- [Tj{ajsb _nosu na PCA:4000, CVD su bugovi' i dodata je podrška za novi ri VV: li | softver. Program (2.2Mb) se može kupiti Ta DL MAM 'livewirestore.com) a | demo se nalazi na-adresi· ea" e, OC OCA. OCR

ari Š S 1

iz Šeagatea

sreda, 14. jun 2000.

com_medie

Linux prvi podržava Ultra ATA/100 specifikaciju!

Linux je dobio još jednu novu ulogu u računarskom svetu. Nakon podrške za Itanium ı ATA/100 diskove pre njihovog izlaska u zvaničnu prodaju, može se reći da Je Linux postao vodeći operativni sistem namenjen razvoju nauke ı inovacijama računarske tehnologije. Linux podržava pet ATA/100 kontrolera, od kojih su neki Intel, CMD, Promise, AMD i HighPoint. Pojavili su se ı novi ultrabrzi hard diskovi proizvođača IBM ı Maxtor.

Abit + Linux = Gentus 2.0

Poznati proizvođač matičnih ploča Abit od nedavno ima ı sopstvenu Linux distribuciju koju besplatno isporučuje uz svoje proizvode. Gentus 2.0 je zalsta veoma ozbiljan konkurent na Linux tržištu. Napredne osobine ove distribucije podrazumevaju ı podršku za i810 bazirane ploče ı ATA/66 diskove, softver za praćenje rada matičnih

-ploča MOBO ı veoma jednostavnu ın-

stalaciju. Gentus 2.0 možemo preporučiti svim Windows korisnicima koji žele da probaju nešto novo ı moćno.

Šta donosi Mandrake 7.1?

Mandrake 7.1 Helium se pojavio početkom protekle nedelje bez zvanične najave ı liste novih osobina, nakon tri beta verzije. Distribucija sadrži 2 kompakt diska, jedan sa samom instalacijom (650 Mb), dok su na drugom dodatni programi (365 Mb). Lista poboljšanja bi trebalo da bude objavljena na mreži do izlaska ovog broja. Zaključci nakon prvog pogleda na novu verziju su: i ranije dobra podrška hardveru je sada Još bolja. Mandrake 7.1 podržava i810 bazirane matične ploče, do kraja iskorišćava mogućnosti miševa sa točkićem (wheel mouse), proširuje podršku za USB uređaje, ATA/66 (UDMA 66), kvalitetniji SMP (symmetrical multi processing) | još mnogo toga.

Korisna adresa: http://www.linux-mandrake.com /en/71feat.php3

Nove verzije softvera

„il "* Apache Skrećemo vam

Software PO ue pažnju na nove

verzije programa Real Player, 7b2, i Apache, development verzija 2.0a4. Novi Apache donosi mnoga poboljšanja i ispravljene bagove. Oba programa se nalaze na FTP serverima širom sveta.

Korisna adresa: ftp: |O linux.co. · yulput/nUo

Kernel 2.2.16

Otkriven Je veoma ozbiljan bag u starijim verzijama kernela 2.27 KOJI . omogućava lokalni root pri- stup. Prema rečima Alana Koksa (Cox), ovaj problem se odražava na sve programe koji koriste setuid. Sendmail je Jedan od ovakvih programa. Novije varijante Sendmaila će radi sigurnosti odbiti da se izvršavaju na ranjivom kernelu. Rešenje problema je instalacija novog kernela, što će biti korisno ı zbog drugih unapređenja koja on donosi.

Korisna adresa: ftp://ftp.linux.co.yu/pub/linux/

Bezbednosni propust u OpenSSH paketu

Ukoliko Je aktivirana UseLogin opcija pri instalaciji programa OpenSSH, ssh server nece odbaciti root privilegiJe, podrazumevajući da će to učiniti login program. Ako korisnik navede da se izvrši neka komanda za vreme šh sesije, logln program neće biti pokrenut tako da će komanda biti izvršena pod root privilegijama.

Korisna adresa: ftp://ftp.linux.co.yu/pub/RPMS

SuSE: Bezbednosni propuži u qpop paketu

Program qpop 2.53 ne proverava Ispravnost zaglavlja e-mail poruka, tako da Je napadač u

i: SUŠE mogućnosti da upotrebom maliciozno formatiranih zaglavlja izazove prelivanje bafera i izvršenje proizvoljnog koda pod privilegijama korisnika mail. Ugrožene verzije: 6.1-6.4.

Detaljnije o problemu na: http://wwww.linuxsecurity.com/ advisories/advisory_documents/ suse_advisory-478.htmli

RedHat 6.2: Dva nova bug-a u powertools programima

Program Plugger, distribuiran uz RedHat 6.2, je uticao da Netscape krahira. Plugger sprečava ovaj problem. Još jedan program iz paketa powertools sadrži bug, ali ovoga puta bezbednosne prirode. U pitanju je kwintv, koji je ranije koristio suid bit. Nakon nove PAM konfiguracije, problem Je rešen.

Novi

Korisna adresa:

ftp://ftp. LULU GO. \ulpulb(RUNU __vvvvw.linux-CO.yu

manse nisu od Oreidne važnosti. Tihi režim rada može biti kontrolisan pomoću novih ATA specifikaci-

Neki od njih, poput Sony-a, su objasnili

| otkazivanje ı „različitim pogledom na smisao samog predstavljanja“. Zasad

ii nema podataka da li je to samo

# Jednogodišnja stanka ili kraj ovog sajma.

Seagate je pod nazivom Sound Barrier Technology (SBT) predstavio skup funkcija koje omogućavaju izuzetno tih rad hard diskova. SBT može biti fabrički uključen, ali isto tako može biti kontrolisan ı od strane korisnika koji odlučuje da li su mu u određenom trenutku bitnije performanse ili mu je važniji tihi rad diskova. Prednosti tihog rada posebno dolaze do ızražaja u raznim „zabavnim” primenama računara, ali ı u brojnim namenskim uređajima gde hard diskovi služe za reprodukciju audio vizuelnih sadržaja a vrhunske perfor-

The Ijorid Online

BaowsıLGGON BourgarFLoGaN 1

NMiage 1 _

ARILJE

PREDUZEČE ZA ISTRAŽIVANJE, ORGANIZACIJU, PROIZVODNJU I PROMET

ja nazvanih Automatic Acustic Management (AAM), a nove funkcije će biti standardne u svim novim Seagateovim diskovima.

(Okom [Im(colkew! 110) [57SGS)?

Zbog problema sa primenom standardne SDRAM memorije u i820 chipsetu, Intel je odložio izlazak svog Timna procesora za nekoliko meseci. Timna je visoko integrisani procesor, a prema prvobitnim najavama trebalo je da na tržište stigne u drugoj polovini godine. Kako je taj procesor prvenstveno namenjen jeftinijim sistemima, a jedini noviji Intelov chipset bez integrisanog grafičkog podsistema je i820 koji može da koristi samo Rambus memoriju, /nte/je odlučio da odloži izlazak procesora za početak sledeće godine dok ne razvije odgovarajuće rešenje.

INFOHOME

Cara Dušana 11a, Beograd tel./fax: 011/18.92.52, 18.92.40, 30.30.884, 30.30.885

e-mail: ihome(oinfohome.co.yu hitp://wWww.infohome.co.yu

stolice i osfall al enterijera) Nameštoj za Vaš dom (kuhinje, dečije sobe, ormoni...) i

- OGLAS