Danas

T)sanmas

24

ponedeljak, 26. jun 2000.

Sarajevo - Instalacija „Biciklisti“ sarajevskog postavljena u vazduhu, ispred zgrade vlade koja j

Indeksi ulinavigletne Stnčevp pailijacija (UUI) za 28. jun 2000. noiling

Teritorija SRJ Vedro Malo oblačnoUmereno oblačnoODblačno

Severni deo 9.0-9,.5 8.0-8.5 6.0-6.5 30 Srednji deo 9.5 8.5 55 3.0 Južni deo 9.5-10 8.5-9.0 65 0 30 Beograd 95 8.5 55 3.0 Ppenopuka za izlaganig SUNCE Indeks Kategorija Vreme izlaganja 9 1 više Ekstremna do 10 minuta 718 Vrlo visoka do 15 minuta 515 Visoka oko 20 minuta 314 Srednja oko 30 minuta 12 Niska sat ı više

Mr'Verica Gburčik Gradski zavod za zaštitu zdravlja

FHNINI| + ~ NICOM _IU —

weathe

ya a +

2 Uondon>

EO OOnaz /7_ VBerlin 20%.

<--, Pariz

JT

02763 481 0276) 06)

Prognoza za Jugoslaviju: Zahlađenje. Pre podne \oblačno sa kišom u centralnim i južnim krajevima, na severu | suvo sa sunčanim intervalima. Već od podneva u južnim obla- | stima razvedravanje, vetar severozapadni. Minimalne tempe\rature od 12. do 18, a maksimalne u intervalu od 21 na severu do 26 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije. Na Primorju u toku noći i ujutru pljuskovi, tokom dana razvedravanje i bura. Maksimalne temperature od 26 do 28 u Podgorici oko 29 stepeni.

Prognoza za Beograd: Svežije u odnosu na prethodne dane. Rano ujutru oblačno uz kratkotrajnu kišu, u toku dana suvo sa sunčanim intervalima uz promenljivu oblačnost. Vetar umeren severozapadni. Pritisak malo ispod normale uz. tendenciju brzog porasta. Minimalna temperatura oko 15, a maksimalna 23 stepena.

Prognoza za Niš: Prepodne oblačno sa kišom, a popodne suvo sa sunčanim intervalima. Vetar pojačan severozpadni. Pritisak malo ispod normale uz tendenciju brzog porasta. Minimalna temperatura oko 14, a maksimalna 24 stepena.

Izgledi vremena za naredne dane: U prvoj polovini sedmice sveže uz popodnevni razvoj oblačnosti i dosta sunčanih sati tokom dana. Moguća ređa pojava lokalnih pljuskova, ali uglavnom će biti suvo. Duvaće zapadni i severozapadni vetrovi. Maksimalne temperature od 21 do 25 u utorak i sredu, u drugoj polovini sedmice od 25 do 29 stepeni. U ovom penodu se ne očekuju temperature iznad 30 stepeni.

| | |

- 3; 7 4. umetnika Enesa Sivca e granatirana tokom rata

Vrednosti indeksa se odnose na vreme oko podneva ı na nadmorsku visinu blisku nivou mora. Svi indeksi, pri vedrom vremenu su ekstremno visoki. UVI se povećava sa porastom nadmorske visine ı to za 4 odsto na svakih 300 metara visinske razlike. UVI u senci je 50 odsto manji od indeksa na otvorenom prostoru.

Period dana u kome maksimalno treba izbegavati direktno izlaganje suncu, a u kome je UV indeks veći od 4 (videti tabelu sa preporukama) je od 8,30 do 16.30 časova.

Pljačka u Kruševcu

Uhnadena D0ppema 617

Kruševac - NOVOOLVOrenu kancelariju G17 u Kruševcu u subotu ujutru obili su nepoznati počinioci ı odneli kompletnu tehničku opremu. Kancelarija je otvorena dva dana pre toga. Prema rečima tehničkog sekretara kancelarije Mirjane Đokić, lopovi su odneli telefaks, računar sa kompletnom opremom i laserskim štampačem. Policija je izvršila uviđaj i sačinila zapisnik, a istraga je u toku. (Beta)

Kada je centar Poznanja,-

prestonice Velikopoljske, sredinom trinaestog veka, po naređenju princa Pšemislava I premešten na levu obalu reke Varte drevna katedrala ostala je pomalo usamljena u središtu niske ade.

Današnju gradsku parohijsku crkvu su kao hram svog manastira podigli Jezuiti sre-

· dinom sedamnaestog veka. Sa razigranim, rumeno obojenim fasadama ona je bez sumnje arhitektonsko remekdelo velikog talasa protivreformacije – njeni graditelji su bili Bartolomej Vansovski i Đovani Katenači. Nakon prerade u osamnaestom veku, bazilika je i dalje ostala tipičan predstavnik vizuelno preopterećenog. jezuitskog stila, prepuna štukature i raščlanjenih stubova. Tada, u osamnaestom veku, jezuiti su se poVUkli i njihov hram, najbliži centru grada, postao je parohijska crkva.

Bočni brodovi su, kako je to red, načičkani kapelama sa posebnim oltarima – u neki-

· Autoput Beograd-Niš, kod Mijatovca

Most "Bnaća Kapić"

Beograd - Most "Braća Karić”, na auto putu E 75 Beograd-Niš, biće pušten u saobraćaj na Viodovdan u sredu 28.6. juna, saopštila je Služba za informisanje BK grupe. Time će u potpunosti biti završeni radovi na obnovi ove značajne saobraćajnice. Obnovljeni objekat će u saobraćaj pustiti Vladislav Jovanović, savezni ministar za inostrane poslove. Most duži od 250 metaTa, će se zvati ” Braća Karić", u čast familije Karić koja je sa 47 miliona dinara finansirala njegovu izgradnju zajedno sa Djrekcijom za obnovu zemlje. UB

REZ Bea BE Be == BE Umpi muišlii

= ||| 1 = Ba IK 8

ı U Makedoniji Skoplje - Prva žrtva vijagre u Makedoniji je 65-godišnji Ohriđanin, piše juče skopska štampa, iako ljekari sa sigurnošću to ne potvrđuju, jer rodbina umrlog ne dozvoljava da se izvrši obdukcija. Pouzdano se, međutim, zna da je Ohriđanin, čije se ime ne navodi, uzimao taj stimulativan lijek i izdahnuo za vrijeme lju-

'bavne seanse sa studentkinjom koja ima

26 godina. Ona je, kako se tvrdi, i prijavila smrt svog partnera policiji.

Mediji još navode da je nesrećni Ohriđanin bio sklon sličnim avanturama i da je bio bogat i ugledan građanin.

Vijagra se u Makedoniji zvanično prodaje nekoliko mjeseci i prve količine koje su se našle u apotekama su odmah razgprabljene. Izdaje se samo uz ljekarski recept i preporuku da je ne upotrebljavaJu oni čije Je zdravlje narušeno. (Srna)

~} zg - ; _ ust 90%)

Pozmesnj

ma od njih su i gotičke skulpture, znatno starije od građevine, ali je dekoracija najvećeg broja kapela ipak izvedena u jeziku baroka. Prvi odeljak sa leve strane nekada je bio kapela posvećena najverovatnije Svetom Dominiku – sudeći po razigranoj mermernoj grupi na oltaru u kojoj središnje mesto zauzima kip koji uzdiže Raspeće. Svečevoj meditaciji nad prikazom Pasije pridružuju se bucmasti anđeli ali i sam predmet vizije – Isus.

Ambiciozno izvedena

Joj prišiveni broj i oznaka nedvosmisleno kazuju da Je logorska. Malo upućeniji će u E ovom liku brzo prepoznati jednog od najnoVvijih svetaca rimoKato- | ličke crkve, Maksimilijana Kolbea. 1894. godine u Pabijancu, u Poljskoj tada okupiranoj od strane Rusije, a život u kojem mu se – kako vele možda ipak pristrasni haglografi – Bogorodica često ukazivala, okončao je u Au-

Nove linije Adria ervejz

Čanten let Ljuhljana-Tivat

POO - Slovenačka avio kompanija Adria Ervejz od subote je uspostavila sezonski čarter saobraćaj na relaciji Ljubljana - Tivat - Ljubljana, javlja Srna. Cena povratne karte je 400 a u jednom pravcu 268 maraka. (FoNet)

Ko slobodno misli, dobro rasuđuje

Banas nnptasıt MIJNS

U ponedeljak, 26. juna 2000, u 13 časova, ispred svog sedišta na Trgu Republike, kod Nušićevog spomenika, Nezavisno udruženje novinara Srbije organizuje šesti protest zbog primene neustavnog Zakona o javnom informisanju, pretnji novinarima,

bojkota nezavisnih

o SLOBODA MEDIJA! i FREE PRESS IM SERBIA! otimanja opreme

radio i TV stanicama i privodjenja i hapšenja novinara. Na protestu će govoriti urednici kažnjenih medija, a na mobilni stub srama biće okačen spisak sudija za prekršaje koji su tokom juna presudili po neustavnom Zakonu o javnom informisanju. Borba za slobodu štampe je borba za otvorenu i demokratsku Srbiju. Borba protiv neustavnog Zakona o javnom informisanju je borba protiv medijskog mraka, koji preti da Srbiju gurne u diktaturu. NUNS odlučno zahteva poštovanje ustavnih normi o slobodi štampe.

U ARTGRAD

Rođen

Asamblaž na poznanjskom

skulptoralna grupa danas je samo delimično vidljiva – zaklanja je slika koja stoji na ivici profilisane baze izvedene u crvenkastom mermeru. Na uramijenoj slici vidimo dopoJasni portret sredovečnog muškarca odevenog u neobičnu kombinaciju uniformi – nje-. gova desna ruka proviruje iz redovničkog halata, vidi se i pojas od jednostavnog kudeljnog kanapa, dok njegovo desno rame prekriva odeća sa vertikalnim prugama – o ko-

švicu 14. avgusta 1941. Podvig koji Je njegovo ime uneo u Crkveni kalendar (Maksimilijana je Papa Pavle VI beatifikovao 1971, a kanonizovan Je za pontifikata Jovana Pavla II u oktobru 1982. godine) sastojao se u njegovom dobrovoljnom odlasku u smrt, kada Je u izdvojenoj grupi talaca stao na mesto drugog čoveka.

oltaru Je, Jasno, proviZzorijum koji će nestati kada za novog sveca bude sagrađen poseban oltar. Ipak, ova slučajna kon-

strukcijamožerećidainane

bu važi pravilo da – bez obzira na starozavetnu mudrost po kojoj „nema ničeg: novog na svetu“ – novo ipak potiskuJe staro.

DOSTA JE ZA

Mileta Prodanović

TERAZIJE.

. || |

+