Delo

С 0 383 у природч, прелазећи из једних гела у друга Со је неопходно потребна како у ратарству тако и у сточарству, јер гдо солп има тамо ће и би.вке боље и бујније успевати, а где су травњацп добрн тамо је и стока напредна. Из овога што рекосмо јасно је дакле да ми не бисмо могли битн без соли не само због навике или што она као зачин даје иријатан укус нашој хранн, већ и с тога што је то једна супстанца без које се наше тело не би могло ни хранити иа нн постојати. Ето за то и јесте со нужиа свуда подједнако, како у сиромашним колебама тако н у царским дворовима; ето због чега је со и неопходно потребна и веома корисна целом свету. Пошто је со једна кујнска потреба, један кујнски додатак, којнм се домаћице служе при готовљењу јела, с тога је често зову и кујнска со. А свп знамо да се јела кувају ооично у посуђу : металном, земљаном или лажно порцуланском, те с тога неће бпти згорег објаснити утицај соли на те разие врсте посуђа. Со не дејствује никако на злато н сребро, који се мегали у осталом и не употребљавају за кујнско посуђе. Али слан-а вода врло јако дејствујо на бакар и на туч, како онда кад јела кључају тако исто и на обичној топлоти, те зато врло слана јела могу лако постатн опасна — па и отровна — кад се кувају у бакарном посуђу. Да бисте се уверили како слана вода дејствује на бакар, замочпте комад чистог и углачаног бакра у слану воду и впдећеге да ће се на то парче бакра навући један зелен слој. Ова зелена супстанца која се образовала по површмни бакра постала је утицајем слане воде н зове се бакарна рђа, и она je врло опасна по наш организам. Али много слабије дојствује сони раствор на калај него на бакар. Па с тога се калај и употребљава при калајнсању бакарног иосуђа Дакле јело но треба готовитп никако у кастролама које нису калајисане, као ни у онима које су рђаво калајисане. Олово и гвожђе се нрекомерно кваре под утицајем соли. Свако јело, макар врло мало било иосо.вено, постаје шкодљиво кад се готови у оловном суду; у гвоздеиом суду нак није тако јако шкодлшво, али јело добија непријатан укус. С тога се п такви судовп морају калајисатп, ако желимо да