Delo

су сољу богата, расту само по гдекоје биљке и то оне, које за своје успевање траже већу количину соли, Око људскмх домова настањују се неке биљке истом онда, кад се ту нодоста соли иросуло, такве су биљке, на пример, лобода, пепељуга, целер и т. д. А што је које место сољу богатије , то је све мање и биљака које на томе месту повољно успевају, јер се у земљи налази соли у много већој количини него што је њима иотребно. Па ипак у морима живи врло велики број биљака, које своју храну црпе из морске воде у којој, као што знамо, има прилично расгворене соли, од које јој и долази онај слан укус. Сем тога, што се со у великим количинама троши сваки дан при готовљењу сваковрсних јела, она се много употребљава н за усољавање различитих јестива, као: меса, рибе купуса, краставаца, паприка и т. д То усољавање је особито нужно у оним местима, где се не могу добити свежа јела, као на лађама и бродовима, или кад се јела морају носити на велику даљину, или најпосле кад се хеће да сзчува неки плод за дуже време или и преко целе године, а који сазрева само у извесно и одређено доба године. Усољавањз се врши за то, да се јела не иокваре. А управо ево зашто : вода, коју месо или плодови у себи садрже, раствара со и образује слану воду, која чува те предмете од трулежи. Јер је доказано, да плесан и неке друге ситне гљивице , што се но внде слободним оком, а које се налазе у свима јелима кад се ова почињу кварити илн трулити, не могу ни да живе а камо ли да се множе у соли или у сланој води. Ето, с тога и могу усољена јела дуже времена да се сачувају него несољена јела. Потпуно jo немогуће прорачунати, колика се количина соли употребљава за усољавање сваковрсних јела, као : рибе, ајвара, сира и т. д. као што се не би могао одредити тачно ни број људи , који се баве тпм послом , нитн означитп сва места у којима се то ради. Не можемо ни приближно замислити ту количину соли, кад се само сетимо колпке се огромне количине харинага, јегуља и многих других риба сваке године усоли, јер понегде становннци појединих нокрајина само се тим послом баве. А колика ли се количина соли утрошн на усољаДело VIII 25