Đubre i đubrenje

10

гомили, на „ђубришту“, слабије и загрева, но што је то случај код коњског и овчијег ђубрета. Ако је балега чиста, ако није сламом или иначе другом неком простирком измешана, она he да сасуши, да се на површини окоре, а то још више успорава трулење, сагоревање, сазревање овога ђубрета. У земљи дејствује говеђе ђубре једномерно и споро, а траје: у тешким, збијеним земљама, као на пример у смоници 4, а у лакшим земљама, као у растресптој иловачи или пескуши 2 до 3 године, што значи, да после 4, односно после 2 до 3 године нестане у ораници овога ђубрета, да се је исцрпило и да се после поменутога времена дотично земљиште мора поново ђубрити. Од гојазних говеда, која јаче ђубре дају, траје ово ђубре и дуже у земљи, док ђубре од слабијих, мршавијих говеда брзо сагорева и брзо га нестаје, па се према томе морамо и управљати. ' б) КОЊСКО ЂУБРЕ. Ово је ђубре много сувље и топло је, па је с тога најподесније за ђубрење хладнога земљишта, као на пример глинуше; али кад се у довољној мери измеша са говеђим и свињским ђубретом, онда се и оно може употребити за свако земљиште и за сваки усев без разлике. И доброта коњског ђубрета зависи на првом месту од доброте хране којом се коњи хране, као што је о томе у опште на своме месту већ речено. Чиста коњска балега има у себи на 1000 делова; 757% воде