Domaći živinarski ljekar
56
Кашаљ. Овај долази од назеба, од трули и слрдљивн паша, и од прашњава и плесњива сена. Треба дакле на говече пазнтп да неозебе, нетреба га на труле и блатнаве паше тератп, и нетреба му даватп плеснпве п прашне ране. Ако је говече већ кашаљ добпло, онда му треба даватп: сумпорна цвета 6 лотп, горчиде 8 лотп. истучена семена од дпвље опет 8 лота, п по Фунте натрвена рена; (6 Loth Schwefelhlnmeir, 8 Loth rothe Enzianwurzelpulver, 8 Loth Fenchclsainenpulver eiu halbes Pfund Meerrettig mit Honig zu einer Latwerge zu niachen.) Ово треба све ca медом смешатн, куглпце као кокошпје јаје направитп, п јутром п вечером болесном говечету по једну даватп. Гљисте. Гљпсте пмају све кућевне жпвотшве, ал говеда најмање. Изглед ни је врло разлнчан, пма ux велнкп п малп,- округлп, танкн и дебелп, шпрокп п спљоснасти. Најспгурнпјн знак, да говече гљиста има, ту је, кад впдиш, да говече гљпсте у балегп пзбацује; свп су осталп знацп неспгурнп. Кад дакле впдпш да говече гљпсте балега, немој се плашптп, немој говече нпчпм лечитп, него му подај снажнпје ране, пак прпчекај којп дан, нестаће јп од самп себе. Ако баш оћеш да лечпш, а ти подај говечету свакп дан по по Фунте олаја са глауберовом сољу (Glaubersalz) све дотле, док говече не почне лакси-