Domaći živinarski ljekar

57

рати; при лаксиру не само да ћеш гљисте видити, него ће пзаћи п читаве слузне лопте, њиова гњизда, Ово средство само код јачи говеда употребптн можеш. Модро млеко. Док је млеко фрншко, не ћеш на њему ништа примјетпти, ал како се кајмак ухвати, таки ћеш по њему модре пегице впдптп, као модро кувани шкроб (штпрак). Ако је већ до тога степена дошло, онда се то млеко неда у путер (масло) стући, и ако би мало путера и утукао, нпшта не ваља; а на млеку, што после путера у чабрицп остане, пливају сиве п модре бешикпце. За време мога практиковања на добру кнеза Шварценберга, где сам са 267 музара посла имао, изкусио сам да је ово средство најбоље дјејствовало. Узии: иђирота (Kalmuswurzel) 6 лоти, соли 3 лота, кима 3 лота и семена од петрожеља 3 лота; све у пра стуцп и добро изиешај. Од овога пра подај јутром, на подне и вечером по једну вр’ом напуњену кашику (жлицу) у 2 холбе воде да крава иопије, или јој с прекрупом пзмешај. У осталоијеморашса добромраном раннти. Тегљиво млеко. Каже се, да је млеко тегљиво, кад се неда добро у путер стући, него се тегли и балави. Узрок је тому покварен стомак. Иодај крави лакше, ал’ хранеће ране, и сваки дан три пута по једну вр’ом напуњену кашику праха од кима у води ил’ у рапи; ил’ јошт боље, узин: корена од горчице