Džuboks magazin

NJIHOV SJAJ HE TAMNI

FRANK SINATRA

■ IMA pevača koje možemo ne voleti, ali, ma koliko bill laici, ne možemo im osporiti kvalitete. U grupu takvih pevata spada i Frenk, tafrnije Francis Albert Sinatra. Roden je 1917. godine u Nju Džersiju, SAD. Karijeru počinje kao osamnaestogodišnjak, mada praktično postaje poznat 1939, kađa pocinje da peva uz pratnju orkestra poznatog trubafta Hari Džemsa. Vrtoglavom brzinom postiže uspeh za uspehom i krajem četrdesebh godina postaje američki pevač broj 1. N 1 jedan radio ill TV program ne može se zamisliti bez tog malog 6oveka ogromnog glasa. On je nonšalantan, dopadljiv, dobro igra L.. take počinje i filmsku karijeru. Pored mazičkih, on snima i filmove u kojima iskliucivo glumi. Nemoguće je Frenkovo pevanje odvojiti od njegove ličnosti. Veoma temperamentan, stalno je u pokretu, noćni lokali se otimaju o njega, a on ц tim.istim lokalima pravi skandale koji ispunjavaju stupce bulevarske štampe. No njegov glas je pokrivao sve. Kad Frenk zapeva svima se člnl kao da peva baš za njih i sve ostalo pada u zasenak. Danas je Frenk Sinatra poslovnl oovek u godinama. Ima sopstvenu dtskografsku kuću „Reprise”. Za tu ku ću snimaju svi članovi njegovog čuvenog „klana”, između ostalih i Dean Martin i Sammy Davis Junior. Ne smemo zaboraviti da je tamnoputi Semi uživao Frenkovu moćniu zaštitu u vreme kad mu je bilo najteže (zbog rasne segregaeije). Ukratko, iza Frenka danas stoje 'desetine miliona primeraka ploCa, preko 10 zlatnih ploča i preko 20 long-plejki, a da ne govorimo o bezbrojnim vernim slu§aocima. Ove godine, kompozieijom „Stranci u noći”, Frenk je uverio i najveće skeptike da’ njegov sjaj ne tamni. Ovih dana izašla je i njegova poslednja ploča pod nazivom „To je život” (That’s life).

В. MITROVIĆ

MALE ZANIMLJIVOSTI

Gitara za Adama ★ Jeste U znali da sn Roling Stounsi vatreni obožavaocl Salvator* Adama? Pro nekoliko dana popnlaml Adamo doživeo Jo veliko iznenadenje od petorice čuvenih Stounsa: skupocena Sitara ■ njihovim autogramima 1 posetnica na kojoj M шп izrazili svoje prijateljstvo 1 divljenje. Pol u Africi Pol Makartni je boravio dvadeset dana u Africi. Uprkos tome što je stanovao u najluksuznl-i jem i najpoznatijem hotelu Najrobija, niko popularnom Polu nije zatražio 6ak ni autogram. Razlog: Pol se ošišao, pustio brkove, nosio odelo engleskog lorda i bukvalno terorisao direktore hotela zaprctivši im da će, u slučaju da otluriju njegov pravi identitet, ispričati na engleskoj televiziji sve najlošije o njima. Pretnja je imala efekta! Odgovor Mišela Polnarefa Danas veoma poznat, Misel Polnaref nije zaboravio nekadašnja vremena. Novinarn koji ga je optužio da zbog uobraženosti prezire novae, Polnaref je rekao: „To nije istina, Nisam se uobrazio. Znam da je novae znacajan, ali meni je dovoljno samo onoliko koliko ml je potrebno da bib živeo i jeo. Nije istina da zbog oholosti neću da pevam javno: naprotiv. Ne pevam јег se plašim da nisam dovoljno spreman; n® želim da razočaram ljude koji plaćajn i unaju sva prava da čuju . dobrog umetnika. J O čemu govori ta pesma dugog naziva -Л- več sam naziv „Jesi 11 videla svoju majku, devojčice, kako stoji u senci” predstavlja pnču za sebe. Dali znate o čemu govori ova pesma iz repertoara Roling Stounsa? „Jesi li videla svoju majku, devojčice, kako stop u senci? Zar nikada nisi videla, devojcice, nekog ko stoji u senci? Srećan sam što mogu da ti otvorim oči svojim rečima pre no što te hladnoca sveta zauvek sledi. Vreme prolazi a mi smo uvek sami: izmenimo malo sunpatija. Gde si bila celog života? Jesi li, možda, razgovarala s Ijudirna koji fukad ne pokušavaju styari dva put a. xspričaj rm svoju priču, reel zašto me yolrs; red mi: kako ćemo živeti u senci, kako cemo ршkatl u senci, kako ćemo voleti i mrzeti u senci.

MALI LEKSIKON

Tamfa Motown

jedna od najpoznatijih američkih diskografskih kompanija za nju snimaju isključivo crni pevači i orkestri. Najpoznatiji medu njima su i Impresions. Temptations, Fourtops, Supremes, Martha Vandellas, Steve Wonder i Simmy Ruffin. Tamla Motown zvuk je u poslednje vreme veoma popnlaran u svetu, može se čak reći da je to zvuk šezdesetih godina. Za ovu kompaniju snimaju same kvalitetni interpretatori. Kad jedan pevač snima za „Tamla Motown” to se smatra kao garaneija kvaliteta. Mada za „Tamla Motown” snima veliki broj Soul interpretatora, pogrešno je potpuno identifikovati Soul i Tamla Motown stil. Glavne karakteristike Tamla Mo-

tawn stila sn: jako brz naglašen ntam i klavir koji ne svira temn vee je uključen u ritam sekciju. Najbolji intepretatori pravog Tamla Motown stila su ..Supremos”, „Martha Vandellas” i „Temptations”.

Soul

Sama reč Soul na engleskom znači duša, a pod soul stilom se podrazumeva specifičan način interpretacije. To je mešavina rhythms blues stila 1 crпабке duhovne pesme. Soul stil je bio veoma pcpularan do dolaska bita. Medutim dolaskom bita popularnost soul pevača je opala. Sada soul ponovo počinje da vodl glavnu reč u svetu pop muzike zahvaljujudi pdličnim intcrpretatorima kao što sn: James Brown, Otis Redding, Wilson Picker, Four Tops, Impresions i drugi.

15