Ekonomist

110

Ова појава није ретка ни за нормалне случајеве, т. ј. ни за оне случајеве, где се резервни фонд употребљује за уплату нових акција чим достигне прописну висину ('/, или '/, капитала), — јер и у том случају може проћи подуже времена, док се не приступи уплати капитала те многи акционара нису у могућности да тај моменат сачекају. Али је, наравно, отуђење акција — па и оштећење које је с тиме у вези — много чешће и врши се у много ширем обиму, када се образовање резервних фондова врши поглавито у томе циљу, да натера мале, т. ј. финансијски слабије акционаре на продају акција.

Могуће је, на име, да једно акционарско друштво — у коме неколико људи имају већину акција и благодарећи томе и претежан глас на збору акционара, — сву чисту добит одн. највећи део исте, стално дотира резервним фондовима, одлажући на неодређено време њихову употребу за уплату нових акција. У том случају акционари не добијају ни дивиденду ни нове акције; и ако би се ова политика продужила за дужи низ година, сви финансијски слабији акционари били би приморани да продаду своје акције, — што значи да ће дивиденда, која им није у своје време исплаћена, припасти доцније оном малом броју великих акционара, који су искористили ову прилику, и откупили акције од оних слабијих.

Коректура коју пружа у овом погледу продајна цена акција на берзи, не покрива ни из далека штету коју трпе мали акционари, из простог разлога, што продајна цена таквих акција стоји увек знатно ниже од њихове интерне вредности.

Продајна цена акција на берзи зависи, између осталога врло много и од њене дивиденде, т. ј. од ренте коју вуче. И кад једна акција не носи никакву или сасвим малу ренту, онда ће она имати малу продајну цену, па макако били велики резервни фондови, које дотично друшво има. Утицај дивиденде на курсну вредност акције осећа се нарочито у времену новчане кризе и високе тржишне интересне стопе: када, као што је то моментано код нас случај, тржишна интересна стопа достигне цифру од 30—40%,, онда је тишко наћи купца за акцију која носи 3—5%, на име дивиденде, или ако се купац и нађе, онће тражити да добије такве акције у бесцење.