Ekonomist

140

Ако се обазремо на државни буџет, видећемо и узрок овог повећања дуга. Према првом буџету 1919—920 год. дефицит је према буџетским предвиђањима требало да износи 877 мил. дин, а у току буџетске године попео се на 1743 мил. дин. услед накнадних кредита; у наредном буџету за 1920—91. год. опажа се иста појава: почетни дефицит од 110 мил. дин. порастао је на 910 мил. дин. Буџет за 1922 —28. био је састављен без дефицита, али је било потребно одобрити накнадне и ванредне кредите у суми од 1200 мил. динара") : Из овог је јасно чиме је изазвано интензивно повећање дуга Народној Банци, исто тако је јасно, да су се буџети подносили са смањеним цифрама, и када се видела неопходност отварања нових кредита, финансиске установе, природно, нису могле наћи другог покрића осим Народне Банке.

Констатације узрока болести показују и начин лечења, који треба нрименити, на име: при могућој економији треба тачно предвидети стварне државне потребе и благоврммено пронаћи начин за њихово покриће без обраћања Народној Банци.

Други основни узрок пада курса — пасивност биланса — не може бити у пуном обиму констатован тачним подацима због недостатка истих.

Али ипак узимајући у обзир да је већи део државног дуга спољни и затим да се и због недостатка капитала у земљи, слабо развијене индустрије и одсуства трговачке флоте без сумње велике суме морају плаћати иностранству, необходно је доћи до закључка, да ови трошкови у иностранству могу бити покривени само помоћу великог извоза.

Међутим, царинска статистика показује, да и у овом случају за 4 године (1919—1922. г.) стање није било повољно, јер је трговински биланс дао за ово време пасивно салдо око 9 милијарди дин. МИ ако у овој цифри мора бити учињена знатна поправка због смањене процене експортне робе, да би се избегла обвезна предаја валуте, а такође и услед тога, што је као увоз била увршћена и роба, која је долазила на име репарација, за коју је држава плаћала само

1) Буџет за 19290—91 год. у почетку, пре но што га је скратно Ми-

пистар Финансија, био је око 6 милијарди а у идући буџет нису били унети неки издаци, за чије је вршење постојало само овлашћење у финансијском закону.