Ekonomist

142

вора.') Што се тиче снижавања цена животним намирницама у земљи, то стално опадање курса новца не само што анулира све мере предузете у томе, већ напротив у вези са падом динара, цене на све артикле нагло скачу.

Добро би било, ако би се озбиљније схватила важност интонзивног извоза за новчани оптицај. У државама, сличним Краљевини С. Х. С. са искључивим задужењем на страни и слабо развијеном индустријом у земљи приношени су на жртвумного већи фискални интереси, установљавале се снижене тарифе, преношене су унутрашње порезе на извозне предмете, издавале се нарочате експортне премије и т.д.

Али први корак морало би бити довођење у ред и по бољшање транспорта и установљење стабилније трговинске политике, чији би главни циљ било одстрањивање фискалних сметњи у извозу. Овај правац ми опажамо и последње две године, и као резултат, истина при доброј летини, 1923 год. дала је до сада извоз већи од 8 милијарди дин., цифру, која до сада није постојала, при чему увоз је надмашио извоз за нешто више од 300 милаона динара или само за три од сто. У 1924. г, у колико се може судити по досадањим подацима, извоз ће надмашити увоз.

Побољшање државног газдинства и одговарајућа трговинска политика оличавају у себи велики добитак за регулисање новчаног оптицаја. Још се више мора дискутовати 0 наступајућим корацима. Као једно од најважнијих, јесте питање о датим мерама у области новчаног оптицаја и у овој сфери ми наилазимо на сасвим супротна мишљења.

Док једни препоручују најоштрије мере према инфлацији, као на пр. једновремено изузимање новчаница, које се налазе у саобраћају по савременом курсу у замену за злато путем закључења златног зајма или продаје државних добара и пуштања у саобраћај нових новчаница без принудног курса или једновремену девалвацију; други, потпуно одобравајући обустављање пуштања у саобраћај новчаница за државне потребе, у исто време упорно одричу да постоји инфлација и траже и даље пуштање новчаница за т. 38. продуктивне потребе. 1!) Ha mp. повишавањем царинске ажије, која се држи испод златног

паритета.