Ekonomist

90

(т. ј. у финансиски закон) унети никакву одредбу која би била страна (у противности) његовом предмету.“

Нови аустралијански Устав, сматран потпуно правилно модглом модерних Устава, садржи о предмету који нас интересује, врло и нтересантне одредбе. По томе Уставу, онај закон који треба да садржи предвиђања годишњих прихода и расхода, не може ништа друго садржати до ово. (секција 5:. Устава). Закони, који се односе на таксе, не могу ништа друго садржати до одредбе о таксама. Свака друга одредба која се на друго штогод односи, а била би у овакав закон унесена, биће ништавна и никакво дејство неће произвести. (секција 25.).

У Енглеској, оваква пракса извршне власти наилазила је увек на отпор и у Парламгнту, и ван њега. Уношење извесних одредаба у финансиске законе, који никакве везе са финансиским предвиђањима и оптерећивањима немају, сматрано је од стране многобројних енглеских парламентарана и научњака, као флагрантна повреда Устава. Ипак то није сметало, да извесни органи управне власти у Енглеској, као Министри, или неки ретки парламентарци, бране овакву праксу. Она ипак није ушла у парламентарне обичаје Енглеске, јер је увек наилазила на отпор ма које парламентарне већине. У томе смислу, енглески Парламенат остао је на правилном становишту, да финаисиски закон у опште, а закони о буџету на посе, треба само да садрже финансиске одредбе, односно финансиска предвиђања и ништа више.

Не треба заборавити, да уношење у финансиске законе одредаба које немају финансиски карактер, у Енглеској, има свој нарочити значај. „Познато је да у тој земљи, услед праксе која датира од више столећа, Горњи Дом не може никакве измене чинити у финансиским законима. Он те законе може само у целини или примити или одбацити. Да би управна власт Горњи Дом натерала, да прими извесне законе и реформе, којима би се он, у редовном законском поступку опирао, управна власт те законе и те реформе спроводи кроз финансиске законе. На тај начин, посредним путем, управна власт и Доњи Дом успевају, да извесне законе и реформе протуре и кроз Горњи Дом, чак без дискусије и опирања. Овим се среством врло ретко служе управна власт и Доњи Дом. То