Ekonomist

89

OrpoMaH 3aKOH Omnibus по речима г. (С. Јовановића у коме има највише онога што не треба у њему да буде, т. ј. закона и законских пројеката у материјалном смислу те речи, а најмање снога што треба он да садржи, т. ј. финансиских овлашћења, наређења и предвиђања.

Пошто је доношењем Видовданског Устава престала незаконита пракса уредба без законског овлашћења али са пуном законском снагом, сад се опет путем закона о буџету дошло до сличних резултата. Уредбу је, истина, доносила извршна власт на своју руку а без учешћа законодавне; закон о буџету пак, доноси законодавна власт по упуствима извршне, али у закон о буџету уносе се, без икакве легалне основе, буџетска овлашћења која немају финансиски карактер. Ова факта дају нам право да кажемо, да је се злоупотребом бутеких овлашћења наставила незаконита пракса са уредбама. Jep, било да је у питању уредба или буџетско овлашћење јез финансиског карактера, и једним и другим начином, неаконитим и неправилним путем, донесена су општа и обаезна правила за све грађане.

ja

(O

|uv}

Овакве реформе путем буџета познају готово сва модерна законодавства. Неки правни теоретичари и практичари тврде, да је оваквом праксом створен парламентарни узуз, обичај. Како парламентарни обичаји, нарочито под режимом неписаних Устава, имају силу диаз закона, то се може сматрати, да је оваква пракса обичајем ушла у Парламенат и ту добила право грађанства. О њој дакле као таквој, треба говорити, а никако друкчије. Према томе веле присталице овог мишљења, о неком незаконитом поступку Парламента, приликом доношења буџетског овлашћења нефинансиске природе, не може бити ни говора.

Међутим, ми сматрамо овај поступак незаконитим, и чак под режимом писаних (а донекле и неписаних Устава) неуставним, јер смо овде пред флагрантном злоупотребом управне власти, злоупотребом којој се нигде основ не налази у Уставима нити у специјалним законима.

Извесни Устави предвиђају забрану употребе оваквог поступка. Тако (француски Устав од 3-4. септембра 1791. год. садржи следећу одредбу. „Законодавно тело не може у њега