Ekonomist

523

МИ данас држим, да би можда било боље поћи другим путем. Пре свега, треба настојати, да се на основу закона, који се има донети према ст. 3 члана 20, изведе катастарски премер, процена и разредба у крајевима, где не постоје катастарски операти. Када овде процена и разредба буде проведена, или већ и течајем исте, треба у крајевима, у којима постоје катастарски операти,- провести такође нову процену и разредбу, по истим начелима и одржавајући нужни сразмер“ (или темељиту ревизију на основу закона о ревизији катастра, који предвиђа чл. 20). Када је читав тај посао готов, има се порез разрезивати на (бази нових основица. Ако премер у крајевима, где не постоји катастарски операти, не би био готов, то нг смета, јер се тачни резултати премера могу, када где премер буде докончан, унашати у катастарске операте и накнадно као исправци површине, означене претходно без таковог премера, а према томе исправљати и катастарски чисти приход појединих парцела, који има онда за даљи разрез у исправљеном износу да служи као основица.

Док се не добију нове основице, треба у крајевима с катастарским чистим приходом старе основице повећати толико, да се постигне приближно њихова реална предратна мера, која је девалвацијом круне и динара дубоко пала и резултирала до смешности ниске порезе на земљу. Против тога као провизорне мере не може нико, ко објективно и праведно суди, имати у начелу ништа против. Док се други порези на приход, предвиђени у пројекту, реално дижу напрама предратном терету, не може се реални терет земљарине држати знатно испод његовог предратног нивоа. У једној претежно аграрној држави, где земља представља најраширенији порески објект, — када се још уважи, да је приход земље раг ехсеЏепсе фундирани приход — значило би то несумњиво нездраву појаву у финанцијском господарству.

У крајевима с катастарским чистим приходом имао би се у томе смислу катастарски чисти приход, изражен у динарима по односу једна круна једнако један динар, множити

“ За случај нове процене и разредбе у читавој држави, чини ми се, да је најбоље — да би се постигла равномерност — да се иста свуда провађа истодобно, но у томе немам нужна искуства и нужне студије, па се тога ради не изражавам децидирано.